Már cukrosodnak a szemek - Megkezdték az előszüreteket

Zalaegerszeg - A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint idén kevesebb lesz az országban a szőlőtermés és a bor, viszont a mennyiséget pótolhatja a cukorfok és a minőség.

Mórocz Zsolt


A szüretelők kéthetes előnyben vannak a szokásoshoz képest

Az országban a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb bor kerül idén a pincékbe - mondta a napokban Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. A termésbecslés szerint a tavalyival megegyező mennyiségű, mintegy 550 ezer tonna szőlő terem,  de a szőlőszemek létartalma alacsonyabb. A kisebb mennyiséget viszont ellensúlyozhatja, hogy a szőlőszemek mustfoka és savtartalma alapján jó minőségűek lehetnek az idei borok. 
A szüret már sokfelé megkezdődött a korai fajtákkal, a szüretelők kéthetes előnyben vannak a szokásoshoz képest


Tóth László az olaszrizlingből 430-450 liter, 16-17 cukorfokos mustra számít
Fotó: Pezzetta Umberto

Egyes helyeken, például Tormafölde, Lenti környékbeli termelőknél 80-90 százalékos kárt okozott a jég

Az országos helyzetképhez hasonlóan összességében kevesebb termésre lehet számítani megyénkben is. Ebbe belesegített a jégverés, majd az utána következő betegségek, elsősorban a peronoszpóra. Simon Zoltán, a Kerka és Mura Menti Hegyközség elnöke azt mondta, egyes helyeken, például Tormafölde, Lenti környékbeli termelőknél 80-90 százalékos kárt okozott a jég, sőt, a növény sérülései miatt van, ahol a jövő évi termés is kétséges. Ahol nem volt ilyen súlyos a helyzet, ott a fürtválogatást ki lehetett hagyni, mert a természet  jéggel, gyenge kötődéssel  elvégezte. Mindenütt jellemző, hogy a tavalyinál jóval nagyobb költséggel, drágább növényvédelemmel állítható elő az idei bor. 

A tavalyinál mintegy 10 százalékkal kevesebbet kínálnak a borért a felvásárlók

Mint Veress János, a Zalaszentgróti Hegyközség elnöke elmondta, a korai fajták szürete megkezdődött.  
-Az Irsait szedik, jövő héten a zöldszilvánit is, amit a chardonnay követ. Közepes a termés, mifelénk nagyon jó minőséggel és gyalázatos árakkal - mondta az elnök, s az árakra vonatkozóan annyit közölt, a tavalyinál mintegy 10 százalékkal kevesebbet kínálnak a borért a felvásárlók.

Az egerszegi Csácsi-hegyen is készülődnek a gazdák, Kozma Péter már préselt kedden, amikor felkerestük.
- Az otonel muskotályt szedtem le, elérte a 17 cukorfokot. Nem hagytam tovább a tőkén, nehogy elveszítse a savtartalmát. Ebből a fajtából csak 50-60 liter borom lesz, természetesen azt is külön kezelem majd. A rendes szüret később lesz, a többi szőlőnk olaszrizling és cabernet, a terveim szerint még két-három hetet kellene várni velük. A rizlinget 18 cukorfokosan, a cabernet-et pedig legalább 19-essel szeretném szedni.
A csácsi-hegyi borosgazda is megerősítette, nagyon gyenge a bor ára. Mint elmondta, a gazdálkodóknak jó esetben legfeljebb a költségeik térülhetnek meg a boron, de az is csak úgy, ha a saját munkájukat nem számolják bele. 

Feljebb, a hegyen Tóth Lászlóékhoz is bekopogtunk. A nyugdíj előtt álló buszsofőr elmondta, kicsi a szőlő, de idén nagyon sokat kellett permetezni, hogy a családi szükségletet megtermelje.
- Olaszrizling és zengő fajta van nálunk, 130 tő szőlő. Ebből 430-450 liter must várható, de majd csak október elejére tervezzük a szüretet. Olyankor kijön a család, jól érezzük magunkat. Két nap múlva nyugdíjas leszek, még több időt tölthetek majd a családdal, és itt kint a hegyen. Idén 16-17 cukorfokra számítok, a többit meg kipótoljuk sárvárival  utalt a must cukrozására. 

Idén már csak 2 mustfok emelése engedélyezett cukorral

Ezzel kapcsolatban egyébként Péntekné Venczel Márta, a Zalakaros Térsége Egyesült Hegyközség hegybírója idei aktualitásként figyelmeztetett, hogy változott a jogszabály. Míg tavaly 3, idén már csak 2 mustfok emelése engedélyezett cukorral.
- Még nem hallottam, hogy szüretelt volna valaki, talán majd most hét végén kezdik a koraiakkal. Mifelénk is károkat okozott a jég, kevesebb mustra lehet számítani - mondta a hegybíró.

A szabadpiaci értékesítési lehetőségek rosszak, a gazdasági válság miatt a bor iránt megcsappant a kereslet. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, a szakmai szervezet ezért keresi annak a lehetőségét, hogy az idei borból mintegy 100 ezer hektolitert lepárlással vonjanak ki a piacról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!