Edelényi adalék: mennyivel több az emelt összeg?

Zalaegerszeg - Edelény polgármestere szerint a roma nők direkt ártanak születendő gyermeküknek az emelt családi pótlékért, szólt a hír a minap. De mennyivel több az emelt összeg, és ezért tényleg elkövetne-e ilyesmit bárki?

Mórocz Zsolt

Sok esetben nem lehet megállapítani a kór okát, lehetetlen kideríteni,  mi okozta a fogyatékosságot. Az azonban bizonyos, hogy komoly  sérülés, betegség híján senki nem kaphat szakértői papírt és ezzel emelt szintű családi pótlékot sem, említette elöljáróban a zalaegerszei Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet vezetője, Bicsákné Némethy Terézia. Értelmileg akadályozott, jelentősen sérült gyermeknél már orvosi diagnózis előzi meg a szakértői bizottság munkáját is, és a szakembereknek komoly jogszabályi kötelezettségeknek kell eleget tenniük. Ezeket az eseteket később is időről időre  felülvizsgálják. 

A családi pótlék havi összege ez év elejétől egygyermekes családnál 12 200 forint, kétgyermekesnél gyermekenként  13 300, három vagy több gyermek esetén 16 ezer. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén  az összeg 23 300. Ha valaki egyedülállóként neveli gyermekét, a családi pótlék  néhány száz forinttal emelkedik.

Aligha lehet választ találni rá, motiválhat-e valakit arra a  rettenetes anyagi helyzete, hogy ártson születendő gyermekének. Ám az nyilvánvaló, ha fogyatékos gyermek érkezik egy családba, az egyik szülő általában otthon  marad vele, nem dolgozik, így kiesik egy kereset, és a beteg gyermek nevelése amúgy is többletkiadást jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!