Japán harcművészeti fegyverkiállítás a kastélymúzeumban

Keszthely - A szamurájok öröksége címmel nyílt kiállítás tegnap a Helikon Kastélymúzeum hintómúzeumi épületében. Az érdeklődőket nem csak tárgyi látnivalók várták.

Horányi Árpád

A kastélymúzeum a budapesti Japán Alapítvánnyal közösen rendezte a tárlatot, amely a japán harcművészet történetét idézi meg eredeti és reprodukált fegyverek segítségével. Házigazdaként dr. Czoma László igazgató szólt arról a mind szélesebb látogatói igényről, amelynek ritkaságok felvonultatásával is igyekeznek megfelelni. Éppen a technikai tökéletesség, a szellemiség és az esztétikum az, amiért egyre nagyobb érdeklődés fordul azon zárt világ felé, amelyben legendás tisztességet jelent a halál, a harcossal összeférhetetlen a szégyen. Ezekről Waketa Munehiro alapítványi kuratóriumi igazgató és dr. Holló József hadtörténeti intézeti igazgató beszélt a megnyitón. A modern harcművészeti sportig követhető nyomon a szamuráj technikák több évszázados fejlődése.

Az eseményt a helyi Shotokan Sportegyesület szereplése tette élővé, dr. Gráfl Róbert és karate csoportja: Becskő László, Bézsenyi Renáta, Kállai Mónika és Nagy Fáró Tibor tartott látványos bemutatót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!