Mi legyen a nyesedékkel? Elégesse vagy áthúzza közterületre?

Nagykanizsa - Mit tehet az ember a múlt heti nagy viharban letört faágakkal, gallyakkal? A kérdést Balogh András nagykanizsai olvasónk tette fel, s továbbítottuk az illetékesek felé.

Szalabán Attila

- Az őrült szél és a jégverés alaposan megtépázta a fáimat. Nem csak ágakat tépett le, de voltak fenyőfák, melyeket derékba tört - idézte fel a történteket Balogh András, Látó-hegyi zártkert-tulajdonos.  - Összegereblyéztem a romokat, lett egy szép kis kupac. Utána kezdtem el azon gondolkozni, hogy miként fogom megsemmisíteni? 

A kanizsai férfi nem úgy tett, mint néhány ismerőse, akik nemes egyszerűséggel közterületekre húzták az ágakat, mondván: majd a város az önkormányzat költségén elszállíttatja. Ehelyett a számára becsületesebbnek, és jobbnak tűnő megoldást választotta: meggyújtotta a rakást. Néhány perc múlva azonban már el is oltotta. 

- Megjelentek a közterület felügyelet munkatársai, és közölték, hogy októberig tűzgyújtási tilalom van, így rendelkezett a nagykanizsai közgyűlés. Ezzel egyébként akár egyet is tudnék érteni, de szerintem abszolút életszerűtlen a zártkertekben állandó jelleggel megtiltani a tüzelést. 


A közterületen megrongálódott fákat már összegyűjtötték
Fotó: Szakony Attila

Balogh András úgy vélte: hetente legalább egy hétköznapot, vagy délutánt ki kellene jelölnie a kanizsai közgyűlésnek, amikor el lehet égetni a lehullott avart, letört ágakat. Így a mostanihoz hasonló természeti csapások nyomait is könnyebben el lehetne tüntetni. 

- A letört gallyakat, kisebb ágakat, tehát az úgynevezett zöldnyesedéket ingyenesen le lehet adni a bagolai hulladéklerakónál - jelezte érdeklődésünkre dr. Tuboly Marianna, Nagykanizsa jegyzője. - Ugyanakkor az állampolgár is kezdeményezheti az önkormányzati rendelet módosítását, mindössze találnia kell egy arra illetékes személyt  képviselőt, vagy polgármestert , aki a város közgyűlése elé terjesztheti az indítványt. 

A bagolai lerakóban érdeklődve megtudtuk: hétköznaponként reggel 7 órától 18 óráig bárki felkeresheti a telepet, és leadhatja 3 centiméternél nem vastagabb ágakból álló rakományát. Ezért ráadásul semmit nem kell fizetni, pusztán a mérlegelést megvárni.
 

Kapcsolódó cikkeink - kattintson az alábbi címekre!

Felbecsülhetetlen károk a vihar után - ítéletidő tombolt Zalában (grafikával, képgalériákkal) 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!