(Föld)gázos kérdések

Zalaegerszeg - Noha a gáz nettó ára nem változik július elsejétől, mivel az áfa öt százalékkal emelkedik, a gáz is ugyanennyivel drágul majd. A kormány tervei szerint októberben azonban árcsökkenésre számíthatnak a fogyasztók.

Varga Lívia

- Július elsejétől nem emeli a gáz nettó árát az E.ON, igaz, a most indokolt árcsökkenés is elmarad, illetve októberre halasztódik, válaszolta lapunk érdeklődésére Kutas István, az E.ON Hungaria Zrt. médiakapcsolati és PR vezetője.
- Az E.ON, mivel dollárban vásárolja a gázt, a forintgyengülés miatt veszteséget szenvedett el, jelentősen megnőttek ugyanis beszerzési költségei - fogalmazott a kommunikációs szakember. - S mivel ezeket a költségeket nem tudta a fogyasztókra továbbhárítani, így ezt egy új tarifaelemen keresztül, a gázárban kell a felhasználóknak megfizetnie.

- A magyar kormány tehát ezzel a külön díjelemmel 60 milliárd forintot térít meg a német cégnek, ezen importár-korrekciós tétel miatt azonban, tette hozzá Kutas István, a gáz nettó ára nem változik júliustól, hanem az árcsökkenés - ami most lenne indokolt - marad el, illetve halasztódik októberre. Így a körülbelül egy éve tartó nemzetközi áresés hatása a fűtési szezon előtt a hazai árakban is érvényesülhet.
 
Az importár-korrekciós tételt egyébként a forint jelentős gyengülése és a megnövekedett importárak következtében még tavaly, a téli fűtési szezon előtt, a lakossági fogyasztók terheinek mérséklése miatt törölte el a kormány.


A pusztaedericsi tározóban nemrégiben elkezdődött a gáz betárolása
Fotó: Pezzetta Umberto

Közben az E.on Földgáz Trade tárolóiban - egy kivételével - befejeződött a kitárolás, ám az egyik kisebb, a Maros1 még most is kitárol.
  
- Májusban három tárolóban, Zsanán, a Maros-1-ben, valamint a pusztaedericsiben, még kitárolási üzemmódban dolgoztak - folyatta Kutas István. - Ez nem számít szokványosnak, a gázszolgáltatók és egyéb ügyfelek változó igényei miatt történt most így, hiszen a fűtésen kívül jelentős a gázfelhasználás az iparban, valamint az erőműveknél is. Valószínű tehát, hogy a jövőben is előfordul majd hasonló eset, mi azonban felkészültünk arra, hogy bizonyos tárolóink betároljanak, miközben a többiben már kitárolás zajlik.

Az idei fűtési szezont egyébként a korábbinál kisebb nyitókészlet ellenére is nagyobb mennyiségű tartalékkal várják.

- Előreláthatóan novemberre fejeződik be a teljes betárolás, igaz, addigra már több tárolónk is kitárolási üzemmódban lesz - teszi hozzá Kutas István. - Ennek oka, hogy a zsanai tárolót bővítjük, a betárolás tehát az új kapacitások miatt húzódik el.
 
A 30 milliárd forintot felemésztő, 600 millió köbméteres bővítésre a hazai és regionális ellátásbiztonság növelése érdekében volt szükség, magyarázza a kommunikátor, így ugyanis a korábbi 3,8 milliárd köbméter helyett 4,4 milliárd köbméterrel várhatjuk a telet. Magyarországon egyébként körülbelül 14-15 millió köbmétert gázt használunk el évente.

Felére apadtak a készletek
A januári orosz-okrán gázválság és a rendkívüli hideg  miatt a fűtési szezon végére csak mintegy 700 millió köbméter földgáz maradt az E.ON Földgáz Trade Zrt. öt hazai tárolójában, ami mindössze fele a tavaly szezon végi készletnek.  Az egyetlen hazai földgáztároló társaság tárolóiban - Zsanán, Hajdúszoboszlón, Kardoskúton,  Pusztaedericsen, valamint  az algyői Maros-1-ben  - 11 gázipari társaság és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tárol földgázt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!