Falánk, szapora és bosszantja a horgászokat. Mi az?

Zalaegerszeg - A Gébárti-tóban elszaporodott törpeharcsákra panaszkodott sms-ben egyik olvasónk. Észrevételeiről megkérdeztük a megyei horgászszövetség ügyvezető elnökét.

Szabó Judit

- A törpeharcsa nemcsak a Gébárti-tóban jelent problémát,  hanem a zalalövői Borostyán-tóban, a csatári, baki és pusztaszentlászlói  víztározóban, a zalaszentgróti tavakban és Szepetneken is - mondta elöljáróban  Valentini Tibor, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. A  szövetség  2001-ben nyerte el a földművelésügyi minisztérium pályázatán a Gébárti víztározó halászati jogát. A bérleti szerződés  2015-ig szól, nem jár le idén, ahogy sms-ezőnk írta, reagált Valentini Tibor.

A törpeharcsáról elmondta: valóban nagyon elszaporodott az amerikai kontinensről származó halfaj a Gébárti-tóban. A falánk és szapora jószág azért bosszantja a horgászokat, mert ikra- és ivadékrabló, s a csalit minden más fajtánál gyorsabban megtalálja.
- A törpeharcsa jó ízű, a horgászok nem panaszkodnának, ha egykilósakat fognának, de a hazai vizekben jóval kisebbek élnek. Az pedig valóban bosszantó, ha pontyot akarnak fogni, s helyette harminc háromdekás törpeharcsa akad horogra - említette.


Ismét törpeharcsa akadt horogra
Fotó: Pezzetta Umberto

A horgászok megoldást várnak, de egyelőre úgy tűnik, hiába. Valentini Tibor közlése szerint ugyanis a Gébárti-tónál nem váltak be az állomány gyérítését célzó, másutt sikeres módszerek. Kistolmácson például mederkotrást végeztek, ez Gébárton nem jöhet szóba a vízutánpótlás problémái miatt. Szepetneken halászati módszert választottak. A halászok speciális eszközökkel 70 mázsa törpeharcsát emeltek ki a 20 hektáros tározóból, s a halakat olaszországba exportálták. A Gébárti-tónál tavaly tavasszal próbálkoztak ezzel.
 
- Először öt mázsát szedtek ki, de sokkal kisebbeket, mint Szepetneken. A apró halakat nem lehetett eladni, vadásztársaságoknak ajándékoztuk vaddisznó takarmányozására. Többször megpróbálkoztunk a halászattal, egyre kevesebb sikerrel. Gazdaságtalan volt ez a tevékenység, a végén már csak 20-30 kiló törpeharcsát tudtak kihalászni, és körülbelül százezer forintot fizettünk a munkáért - mondta Valentini Tibor. 


Amilyen apró, olyan falánk, bőven fogyaszt más fajok ikráiból
Fotó: Pezzetta  Umberto

- Az egyik elképzelhető megoldás - folytatta -, ha tavasztól őszig egyfolytában halásznának, de ez irritálná a horgászokat, mert beleakadna a fenekező a varsákba. Talán ennek ellenére megpróbálnánk, ha a horgászatból befolyna annyi bevétel, hogy finanszírozni lehetne a költséges beavatkozást, de nem mernék ígéretet tenni erre.

HALTELEPÍTÉS, VÍZMINTAVÉTEL
A megyei horgásszövetség tavaly 4020 kg méretes  és 535 kg növendék pontyot, 700 kg vegyes keszeget, 1380 kg dévérkeszeget, 2000 darab előnevelt csukát és 1500 darab előnevelt süllőt telepített a Gébárti-tóba. A 2008-ban befolyt  ötmillió forint  területi  jegyárbevételből 3,7 millió forintot fordított haltelepítésre. Emellett egy hivatásos halőr alkalmazására,   12 önkéntes halőr gépkocsiköltség-térítésére, vízmintavételekre és szemétgyűjtésre költöttek, közölte  Valentini Tibor.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!