Veszélyes barnulás

Zalaegerszeg - Napsütés hatására rövidül a szoknya és a nadrágszár hossza, a zártabb pólót felváltja a top, a rövid ujjú ing, a trikó. A többség azt szeretné, ha inkább barnán, semmint fehéren villanna elő a bőre. Ki szoláriumban, ki szabad levegőn szerez színt, miközben úgy gondolja, őt nem érheti baj.

Péter Gyöngyi

A szürke téli hónapokban alig várja az ember, hogy kellemes napfényben melengesse testét-lelkét. Ám a túlzásba vitt napozás komoly problémákat okozhat, és a szolárium is rejt magában veszélyeket. Ismert, hogy az ultraibolya sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, de erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, amikor a hasunkat süttetjük, mondván, miért éppen nekünk lenne bajunk?

- A szoláriumozásról nem sok jót mondhatok - fogalmazott Tóth Katalin. - Sajnos kisebb-nagyobb megszakításokkal kilenc éven át heti egyszer vagy többször is éltem a lehetőséggel. Idővel azt vettem észre, hogy egyre több az anyajegyem, majd felfedeztem a bőrömön egy apró elváltozást, ami korábban nem volt ott. Nem is tudom, milyen indíttatásból, de felkerestem egy bőrgyógyászt, aki megállapította, hogy rosszindulatú bőrrákról, melanomáról van szó. Hozzátette, tudományosan ugyan nem megalapozott, de valószínűleg a szoláriumozás miatt alakult ki.

- Három más bőrgyógyász is megvizsgált, és ugyanezt mondta - mesélte Katalin. - Az elváltozást kivágták, elég mélyen, és a szövettan az előzetes feltevést igazolta. A melanoma gyorsan áttéteket képez, ha később megyek, nagyobb bajba kerülök. Senkit nem szeretnék lebeszélni a szoláriumról, de az, aki jár, nézesse magát rendszeresen.

Mindez több mint egy éve történt a fiatal egerszegi lánnyal, azóta kerüli a fénycsövek kínálta barnulást, napra is csak időnként, délután 4-5 óra körül megy, és magas faktorszámú naptejet használ. Tudja, hogy a melanoma nem feltétlenül már meglévő anyajegyből alakul ki.



Gaál Fanni rendszeresen jár szoláriumba, de mint mondta, nem viszi túlzásba a dolgot. A fiatal zalaegerszegi lány tisztában van a veszélyekkel, úgyhogy vigyáz, ügyel bőrére, annak épségére
Fotó: Pezzetta Umberto

- Léteznek bőrbetegségek, melyeknek kifejezetten jó tesz a fény, pikkelysömörnél például javasoljuk a napozást, persze a szabályokat betartva: 11 óra előtt és 15 óra után. A legveszélyesebb a délidő, ekkor merőlegesen érnek bőrünkre a napsugarak. Napsütésre a D-vitamin beépüléséhez is szükség van, pszichés szempontból is kedvező, de megvannak a káros hatásai is - mondta dr. Hohl Györgyi, a Zala Megyei Kórház bőrgyógyász főorvosa. - Évről évre rendkívüli módon nő a bőrdaganatos betegek száma, ami egyértelműen összefügg a korlátlan napozással, szoláriumozással. Divat a barna bőr, az embereket folyton éri a természetes vagy a mesterséges fény, a kettő együtt sok. A szakirodalom szerint elég annyi napfény az egészséghez, amennyi jártunkban-keltünkben ér bennünket. Veszélyes, ha valaki ezt megsokszorozza, ősztől tavaszig meg szoláriummal pótolja. A fölégés komoly gyulladásos folyamatot idéz elő a szervezetben, ha ismétlődik, főleg gyerekkorban, esélyes, hogy felnőtt korban festékes bőrrák, melanoma alakuljon ki. A krónikus naphatásnak egyéb bőrrákok, alapsejtes bőrdaganatok megjelenésében van szerepe például azoknál, akik hosszú éveket töltöttek a mezőgazdaságban.

A melanoma az egyik legagresszívebb, legrosszabb indulatú bőrdaganat, mert ha nem kerül sor időben a műtétre, akkor valószínű az áttétképződés. Ez először a nyirokcsomókat érintheti, de a távoli szerveket is eléri a véráram útján. Leggyakrabban az agyban, a tüdőben, a májban, de csontokban is adhat áttétet. Míg a hámréteget nem töri át, nem jut mélyebbre a bőrben, addig jó az esély a gyógyulásra. A szakember hangsúlyozta, bár három évtizede még személyesen ismerték minden melanomás betegüket, az utóbbi időben pedig több mint heti egy érintettet diagnosztizálnak, az pozitív változás, hogy már idejében felkeresik őket az emberek, ha valamilyen elváltozást tapasztalnak.

- Szinte minden emberen van anyajegy, átlagban húsz, van, akin több, máson kevesebb. Ha az anyajegy színe, széle, nagysága változik, esetleg kisebesedik, orvoshoz kell fordulni - folytatta a főorvos. - Szűrésre is van mód, akinek sok az anyajegye, jó, ha évente egyszer megnézeti magát. Különösen veszélyeztetettek a világos bőrű, kék szemű emberek, mert védelmi feladatot ellátó festéksejtjeik nem úgy működnek, mint a barnább bőrű társaiké.

A magas faktorszámú, patikában kapható, bevizsgált, a természetes napfény minden spektrumával szemben óvó UV-A, UV-B szűrőt tartalmazó fényvédők használata javasolt, de alkalmazásukkal sem napozhatunk korlátlanul. Kisgyerekek, csecsemők árnyékban levegőzzenek. Ideális a szellős, világos ruha, a fejfedő. A szoláriumot nem tiltják a szakemberek, de rendszeres használatát nem ajánlják. Az UV-csövek fénye is veszélyes, akár a napsugarak, legyen szó a bőrrák kialakulásáról vagy a bőr öregedéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!