Brutális fiatalok: Társai verték és fenyegették a roma diáklányt?

Lovászi - Többször is bántalmaztak egy Lentiben tanuló középiskolás diákot osztálytársai. A Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolában tanuló lány a történtek hatására olyan idegi állapotba került, hogy szülei otthon fogták.

Gyuricza Ferenc

"Bárátból" ellenség lett

    A sértettel saját otthonában beszélgettünk. A fiatal lány szemmel láthatóan zaklatott állapotban van, küszködik könnyeivel. Tekintete megtört, idegesen vibráló. Lassan, de részletesen számol be a néhány napja történtekről.

- Két hete vertek meg először - mondja. - Az osztálytársaim, azok a lányok, akikkel korábban jó barátságban voltam. Mindezt azért, mert én nem akartam tovább az ő társaságukhoz tartozni.

Éva  a lovászi általános iskolát jó eredménnyel, közel négyes átlaggal fejezte be. Azért  a lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolában folytatta tanulmányait, mert bár rendőrnek akar továbbtanulni, szülei tanácsára azonban egy másik szakképesítés megszerzésének lehetőségét sem zárták ki.

A diáklány  a részben kommunikáció, közművelődés és művészet orientációjú 9.a osztályba került.

Eleinte nem volt is probléma, idén tavasszal azonban több osztálytársával is konfliktusba került. Véleménye szerint azért, mert ő tanulni akart, s nem bandázott együtt a hangadó lányokkal.

- Van az osztályban egy öt fős csoport, amelynek tagjai számára minden fontosabb a tanulásnál  - sorolja. - Lógnak az iskolából, isznak, cigiznek. Eleinte én is hozzájuk csapódtam, ennek meg is lett a következménye, nagyon lerontottam a jegyeimet, félévkor matekból meg is buktam. Közben rászoktam a cigire, anyu azonban ezt észrevette, s ekkor leültünk vele, megbeszéltük, hogy nem mehet így tovább, változtatnom kell.


Ütötték, cibálták 

    Az elmondottakat  a lány szülője is megerősíti. Elmondása szerint Éva valóban nekiállt tanulni. Szükség is volt erre, hiszen a lány roma származású lévén bekerült az Útravaló programba, s a rossz tanulmányi eredményei miatt az ösztöndíja került veszélybe. A változásokat azonban nem mindenki nézte jó szemmel. Eleinte csak szavakkal kezdték ki, majd tettlegességre is sor került.

- Az első verést követően szóltam az osztályfőnökömnek, aki intőt adott a lányoknak - folytatja Éva. - Azt hittem, ezzel minden lerendeződött, ám nem így történt. Néhány napja a második szünetben lehívtak az udvarra, ahol nekem estek. Az egyik lány meglökött, majd szó nélkül három ütést mért az arcomra. Ezután egy másik lány is pofozni kezdett, majd lefogtak, a hajamat rángatták, csomókban tépték ki. Mindezt bosszúból azért, mert a korábbi verésről beszámoltam a tanárnőnek.

Évát az őt ütlegelő társai kezei közül két felsőbb évfolyamos diák menekítette ki. A lány a következő tanítási órára még bement, de miután megfenyegették, szó nélkül összepakolt, s elindult haza. A buszpályaudvarra egyik osztálytársa kísérte ki, erre azért volt szükség, mert félt a többiektől


Sms-ben is fenyegették

    Miután a történtekről anyjának beszámolt, együtt elmentek a rendőrségre, s feljelentést tettek a bántalmazás miatt. Mutatják az erről szóló jegyzőkönyvet, amiből további részletek derülnek ki. Többek között az is, hogy a 15 éves lányt sms-ben is megfenyegették azért. Szét lesz mocskolva a pofád, kellett neked kavarni a sz..t, szétb...nak téged - ilyen, s hasonló szavakkal illették.

Amikor rákérdezünk arra, hogy nem roma származása miatt bántották-e, határozott nemmel válaszol. Van más cigány tanuló is az osztályban, ám ez a téma náluk sosem merült fel.

    Éva elmondásából iskolát illetően más problémák bontakoznak ki. A lány állítása szerint néhány hangadó - jórészt ugyanazok, akik őt is bántalmazták  - hangoskodásukkal, bekiabálásukkal rendre tönkreteszik a tanítási órákat. Mobiltelefonoznak, sms-eseket, leveleket küldözgetnek egymásnak a tanárok szeme láttára, ilyen levélből el is tett egyet-kettőt.

Az is előfordult, hogy osztálytársai közül néhányan reggel nyolc órakor részegen jelentek meg az iskolában. Hibásnak tartja osztályfőnökét is, aki ezeket a problémákat nem kezelte. Azt is tőle tudjuk meg, hogy a szünetekben nincs ügyeletes tanár az udvaron. Ha lett volna, akkor talán nem következik be az atrocitás. 


De miért?!

    A lány anyja velünk együtt türelmesen hallgatja végig a neki már ismerős történteket, aztán a kérdéseit fogalmazza meg.

- Hogyan engedjem el a gyermekemet az iskolába, ha ott nem tudják garantálni a sértetlenségét?  - veti fel elsőként.  - Miért nem figyelnek oda a gyerekekre? Mit tesznek annak érdekében, hogy félelem nélkül mehessen iskolába a lányom? Telefonon hívtam az igazgató urat, s ugyanezeket megkérdeztem tőle is. Azt mondta, az iskolában nem történt verekedés. Ezért orvosi látleletet vetettünk fel, amelyben feketén-fehéren ott áll, hogy a lányom nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett. Arca dagadt, nyomásra érzékeny, a fejbőréről több helyen hiányzik a haj. A bántalmazások miatt pszichikai labilitás lépett fel nála, ami itthon abban is megmutatkozik, hogy éjszaka felriad, remeg, rázkódik. A háziorvos szerint a történtek feldolgozásához pszichológus segítségére lesz szükség. Ilyen állapotban nem engedhetem el iskolába.

    Éva azt mondja, a fizikai bántalmazáson talán még túltenné magát, de a lelki megaláztatást nem tudja elviselni. Hogyan nézzen bele a többiek arcába, amikor az iskolában mindenki tudja, hogy mi történt vele? Neki sem gyűlöletre, sem szánalomra nincs szüksége. Márpedig a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolában a történtek után csak e kettőre számíthat. 


Az iskola igazgatója nem beszél, a rendőrség megerősítette a feljelentés tényét

    A megvert diák és szülője állításaival szembesítettük az iskola igazgatóját, Tótiván Endrét is, aki annyit mondott, az ügy jelen stádiumában nem kíván nyilatkozni, mint ahogy ahhoz sem járult hozzá, hogy az iskolában megkérdezzük az osztályfőnököt, illetve beszélgessünk a 9.a osztályos tanulókkal.

    Próbáltuk otthonában felvenni a kapcsolatot azzal a leánnyal, aki Éva szerint leginkább bántalmazta őt, ám a diák édesanyja elzárkózott a nyilatkozattételtől. Arra hivatkozott, hogy a tanárokkal és a többi szülővel ebben állapodtak meg.

    Érdeklődtünk a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon is, ahol Salamon Róbert sajtóreferenstől megtudtuk: valóban tett feljelentést egy anyuka és gyermeke az egyik lenti iskolában történtek miatt, ebből kifolyólag a lenti kapitányság bűnügyi osztálya csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indított eljárást.  

 

A verésről szóló történet sajnos egyoldalúra sikeredett, ugyanis kizárólag a sértett szemszögéből ismertük meg a lenti iskolában történteket. Ez esetben hallgat az iskola, de hallgat az a család is, amelynek gyermekét megvádolták. Márpedig ennek a hallgatásnak kifelé nagyon rossz üzenete van.



Nem ez volt az első eset zalában. Ide kattintva elolvashatja a korábban történtek dossziéját!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!