Gyenesdiási tavasz (fotókkal)

Gyenesdiás - A szabadtéri programokra vágyók még vasárnap is bekapcsolódhatnak abba a vidám rendezvénysorozatba, ami szombaton kezdődött el a gyenesdiási Nagymezőn. Huszárbandérium nyomába szegődve, sokan látogattak a kedvelt kirándulóhelyen kezdődött két napos esemény nyitóünnepségére.

Horányi Árpád

A településen hagyományos Rügyfakadás - tavaszünnep címmel szervezett rendezvény a Föld napja jegyében zajlik, a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében 11. esztendeje. A község apraja-nagyja a természet ünnepnapjaként tarja számon az eseményt, amire készülnek az oktatatási-nevelési intézményekben, civil szervezeti körökben és családokban egyaránt. Az óvodában a Zöld hetek, az iskolában az Öko napok keretében indult már a hét közepén a tavaszünnepre hangolás kiállításokkal, előadásokkal. A Turisztikai Egyesület, az önkormányzat, a sportkör színes programokról, vendéglátásról egyaránt gondoskodott. 

- Veszel 80 kiló húst, ugyanennyi krumplit, 50 kiló zöldségfélét, szólsz a Czafit Lajosnak, hogy adja kölcsön a gulyáságyúját, idevezényeled a falu 9 legjobb szakácsnőjét, és akkor fölkészültél 500 vendég ebédeltetésére - így a szabadéri konyhai munkát irányító Keresztes József, hozzátéve, hogy ezzel a feladatkörrel kapja évek óta a megbízást. Mert, hogy ennyi adag étel készítése mellett forgatja a „tamburkanalat.” 

Mégpedig éhes szájak várták a kínálatot, hiszen kora reggel indított túráról érkeztek vissza délidőre a zalai természetjárók emléknapja jegyében gyaloglók, a Nagymező legsportosabb iskolája címért és vándorkupáért küzdők ugyancsak alaposan elfáradtak, s kiérdemelték a finom ételt a lelkes szurkolók is, akár huszárok, akik díszelgő felvonulásukkal hirdették nagy(csata)mezei „ütközetet”. 



Vasárnap reggeltől családok főznek szabad tűzön, íjászok és tűzoltók bemutatóival folytatódnak a látványosságok, kulturális közösségek lépnek színpadra. Sokszínű programmal vesznek részt a környékbeli lovardák. Szól majd a tekerőlant, a citeramuzsika, száll a dal, s ropog a tánc. Lesz küzdelem a Nagymező bajnoka címmért: a férfiak kődobásban, a nők pedig sodrófahajításban tehetik próbára az erejüket. Este a tábortűzi táncház zárja a tavaszköszöntőt a Tátorján népzenekar szereplésével. 





Fotók: Horányi Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!