Bedőlő zalai cégek

Nagypáli - Dr. Boros Imre sajtótájékoztatóján a tönkremenő cégek, a felszámolás alatt lévő vállalatok, a megszűnő munkahelyek mellett még valami szóba került: a CIB Bank zalai szerepvállalása....

Hajdu Péter

A Zala Menti Polgármesterek   és Polgárok Egyesülete (ZMPPE) aggodalmasnak tartja a feldolgozóipar szétforgácsolódását,  s azon belül a CIB Bank zalai szerepvállalását.

A megyegyűlés ZMPPE- frakciója nevében a nagypáli közösségi házban tartott  sajtótájékoztatót dr. Boros Imre frakcióvezető. Mint felidézte, az elmúlt években sok cég bezárta a kapuját, több százas, ezres nagyságrendben szűntek meg a munkahelyek. Sorolta a ruhagyár, a Zalahús eltűnését, nagyvállalatok létszámcsökkentését, köztük a Flextronicsét, a Goldsun elsorvadását, majd két közeli, nagy port felvert esettel foglalkozott. 

Dr. Boros Imre kifejtette, különösen fájdalmas az élelmiszeripari cégek pusztulása, a Zalabaromfi és a pölöskei szörpüzem esetének kapcsán pedig közölte: - Ezen a területen egy kereskedelmi bank, a CIB Bank nagyon kétes értékű szerepet játszik.

Felidézte a Zalabaromfi esetét, melynek során a bank zárolta a számlákat, s így a feldolgozó fizetésképtelenné vált. 



A Zalabaromfi dolgozói demonstráltak a zalaegerszegi CIB Bank előtt
Fotó: ZH Archív

- Noha kutyakötelessége lenne, információt nem szolgáltatott a bank, de a cég tulajdonosai, a cég menedzsmentje sem - fogalmazott dr. Boros Imre, majd hozzátette: úgy látszik, sok száz dolgozó munkahelye, fizetése nem érdekel senkit. Felhívta a figyelmet, a megmaradt telephely mellett halad a vasúti V-ös közlekedési korridor villamosítás előtt álló vonalszakasza, ami nagyon értékessé teszi a területet. Mint fogalmazott, az a gondolata támadt, hogy netán azt a telephelyet valaki már kinézte magának.

Ezt követően a legutóbb bajba került cég, a Bognár Szörp Kft. és a bank kapcsolatát taglalta a frakcióvezető. Részletezte a szörpgyártó vállalkozás ismert gondját a multinacionális kereskedőláncoknak történő, nyomott áron való szállításról, és a nagyon hosszú határidejű fizetésről. Mindezek áthidalására forgóeszközhitelre volt szükség. 

- Ez az Inter-Európa Bank feladata volt, amely beolvadt a CIB Bankba. A CIB hitelfeltételeinek teljesítésére a tulajdonos felajánlotta, s szerződésben végrehajthatóvá tette cége lényeges részeit. A bank azonban visszahívta a pénzeszközöket, s a vállalkozás likvid forgóeszköz-állomány nélkül maradt. Végrehajtásra került a vagyon, a tulajdonosnak mennie kellett, és egy vadonatúj alapítású cég lépett be üzemeltetőként, egy másik pedig tulajdonosként - mondta.



 A pölöksei üzem dolgozói közül sokan kilátástalan helyzetbe kerültek
Fotó: ZH Archív


Dr. Boros Imre nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a hirtelen birtokba került vállalkozás állami munkahelymegtartó támogatásra pályázik, amit ez esetben összejátszásnak minősített.

- Az egyesület tiltakozik az ilyen eljárások ellen, és felhívja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) figyelmét a hasonló folyamatok, és résztvevőik kivizsgálására - mondta végül. Érdeklődtünk a munkaügyi központban, kértek-e a szörpüzemből munkahelymegtartó támogatást, mire közölték, keddig ez nem történt meg. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!