Az elhunyt állampolgársága ismeretlen...Hontalanként temetik?

Zalaegerszeg - Mélységesen felháborította a besenyői Mészáros János özvegyét, hogy nemrég elhunyt férje halotti anyakönyvi kivonatába az került bele, hogy ismeretlen állampolgárságú.

zaol.hu

- Hatvannyolc évig szüksége volt rá a  magyar államnak, most, hogy meghalt, már  nincs rá szüksége! - adott hangot  keserűségének és  haragjának  Mészáros Jánosné, aki azzal  kereste meg lapunkat, hogy  a férje halotti anyakönyvi kivonatába azt írták: ismeretlen állampolgárságú, miközben tudhatták, hogy magyar  voltAz ügy előzménye, hogy   eltűnt az elhunyt   személyi igazolványa.


Mészáros Jánosné: - Nekem a tisztességes állampolgárság elismerése kell
Fotó: Ohr Tibor

- A férjem a megyei kórház intenzív osztályán halt meg. Előtte a pulmonológián feküdt egy hónapig, onnét vitték át mentővel az intenzívre. Ott még megvolt a személyi igazolványa a taj-kártyájával együtt, az éjjeli szekrény fiókjában tartotta, a halála előtt egy héttel még láttam.  Miután meghalt, visszakaptam mindent, kivéve a személyit és a taj-kártyát. Kérdeztem, hogy hol van, körülnéztek, de nem találták. Aztán bementünk  a polgármesteri hivatalba a halotti anyakönyvi kivonatért. Elképedtem, amikor azt láttam benne,   hogy a férjem  ismeretlen állampolgárságú. A jogosítványa megvolt, abból is tudni lehetett, hogy magyar.


Az ominózus bejegyzés a halotti anyakönyvi kivonaton
Fotó: Ohr Tibor

- Az állampolgárság igazolására az érvényes személyi igazolvány, az útlevél vagy az állampolgársági bizonyítvány fogadható el a jogszabályok szerint. Ha az első kettő egyike sem áll rendelkezésre, a halotti anyakönyvi kivonatban azt kell szerepeltetni, hogy az elhunyt állampolgársága ismeretlen, majd fel kell keresnünk a Bevándorlási és Állampolgársági hivatalt, ahonnét körülbelül egy hónap alatt visszaigazolják az állampolgárságot. Ezután kicseréljük az anyakönyvi kivonatot - közölte dr. Buzu László, a polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportvezetője. - Az ügyfél érdekében zajlik ez így, hogy a haláleset után azonnal intézkedhessen a temetésről.

Az máig rejtély, hová lett Mészáros János személyi igazolványa. Dr. Csidei Irén, a megyei kórház főigazgatója sem tudja, ugyanakkor elmondta: nem vállalnak felelősséget azokért a tárgyakért, melyeket a beteg magánál, a fiókjában tart. Az értékeket a széfbe érdemes tenni, javasolta, hozzátéve: betegfelvételnél nem szokták kérni a személyit és a taj-kártyát, hiszen a beutalón rajta van minden. Ha el is kérnek iratokat, rögtön visszaadják vagy leltárba veszik. A dokumentációjukban azonban nem szerepel, hogy átvették volna Mészáros János személyi igazolványát.

Az özvegy feljelentést akart tenni az eltűnt irat miatt, mert el is lophatták, de állítása szerint nem foglalkoztak az ügyével. Németh Attila rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője azonban úgy nyilatkozott: nem utasították el a panaszt.
 - A kolléganőm a panaszirodán azt tanácsolta a panaszosnak, ne csak az intenzív osztályon érdeklődjön, hanem keresse fel a kórház jogi irodáját is annak tisztázása érdekében, hogy az ügyintézés során nem került-e máshova az igazolvány, mert az előadásából bűncselekmény gyanúja még nem állapítható meg. Felhívták a figyelmét, hogy ha ennek gyanúja merül fel, jöjjön vissza és tegye meg a feljelentését. Ha a személyi igazolvány elveszett, azt az okmányirodában kell bejelenteni. Az okmányiroda jelzi ezt a tényt az informatikai rendszerben, s ha a rendőrség találkozik valahol az igazolvánnyal, a központi nyilvántartásból látja, hogy elveszett iratról van szó.

Az özvegynek azonban nem is az igazolvány a legfontosabb.
- Nekem a tisztességes állampolgárság elismerése kell, az, hogy ez a megjegyzés eltűnjön - mutatta könnyek között az elhalt állampolgársága ismeretlen kitételt.


ZH információ: Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!