A közlekedési államtitkár fogadta az M9-es ügyében

Zalaegerszeg - Dr. Szigethy István zalaegerszegi ügyvédet, volt országgyűlési képviselőt pénteken fogadta a tárcánál Csepi Lajos közlekedési államtitkár. A találkozó központi témája: a nyugat-dunántúli régió közlekedését megnehezítő észak-déli gyorsforgalmi (M9-es) út egyre égetőbb hiánya.

Szabó Judit

Emlékezetes, az M9-es nem került be a 2008-2013. közötti gyorsforgalmi utak fejlesztése programba. Ismeretes, dr. Szigethy István ügyvéd, volt országgyűlési képviselő a régióban kialakult aggasztó közlekedési helyzet, de különösen Zala, illetve Zalaegerszeg perifériára szorulása miatt szorgalmazta, közéleti-politikai összefogás tegyen annak érdekében, hogy az észak-zalai térség ne legyen megközelíthetetlen fekete folt Magyarország térképén. 

Ennek érdekében levelet írt a miniszterelnöknek. A kezdeményezést a közlekedési  minisztériumhoz továbbították, majd Molnár Csaba  miniszter tájékozódott az ügyben, pénteken pedig Csepi Lajos államtitkár fogadta a tárcánál a zalaegerszegi ügyvédet. A tárgyalás eredményeképpen a szaktárca illetékese szorgalmazta, a zalai kezdeményezők, nevezetesen Kovács Kálmán országgyűlési képviselő minél hamarabb nyújtsa be a szükséges törvénymódosítást a nyomvonal változtatáshoz, amely így lehetővé tenné, hogy Zalaegerszeget ne kerülje el a gyorsforgalmi út. A tervek szerint ezt a nyilvánosság elé tárnák, kérve a zalai országgyűlési képviselőket, hogy tekintélyüket latba vetve csatlakozanak a kezdeményezéshez.

Szigethy István a találkozó után lapunknak elmondta, egyetértettek abban, hogy a jelen helyzetben a gyorsforgalmi  út megépítésének gazdaságélénkítő hatása jótékonyan befolyásolhatná a térség életét.



Az M9-es pályával a Zalai Hírlap online felületén is többször foglalkoztunk (kattintson a címekre). 

2009.

2009. március 13. 
Kiválasztották az M9 autópálya két szakaszának tervezőit
Az M9 autópálya Szombathely-Vasvár, valamint Kaposvár-Nagykanizsa közötti szakaszának a tervezését az M9 Kapos konzorcium és az Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. nyerte nettó 195 millió forintért - a hirdetmény a Közbeszerzési Értesítő pénteki számában jelent meg.

2009. február 24.
Még messze van az M9-es
Az M9-es út megépítése még sokáig várat magára, derült ki a szaktárca válaszából tegnap a parlamentben. A kérdést dr. Gyimesi Endre zalai országgyűlési képviselő tette fel. 

2009. február 11. 
Keveslik a pénzt
Az oktatási intézményekre és a turizmusfejlesztésre nem jut elég pénz, s megyénk a nyugat-dunántúli régióban kedvezőtlen helyzetben van.

2009. február 4. 
A 86-os végórái?
A szaktárca ígéretével ellentétben egyelőre nem várható a 86-os főút zalai burkolatmegerősítése. Ezt az érintett falvak polgármesterei és a Magyar Közút Kht. szakemberei is megerősítették. 

2009. január 21. 
Együtt az M9-es útért
A zalai polgári politikai erők szerint van egyetértés a nyugat-dunántúli régió tervezett észak-déli gyorsforgalmi útjának nyomvonaláról, s közös fellépésre hívnak mindenkit. 

2008.

2008. december 13. 
Zalának fontos az M9-es
Az M9-es autópálya teljes hosszban történő megépítését szorgalmazza az SZDSZ megyei szervezete - hangsúlyozta tegnapi tájékoztatóján Kovács Kálmán megyei elnök.

2008. december 12. 
Városi lobbi az M9-esért
A közelmúltban több konkrét lépést tettek, illetve további összefogást sürgetnek a megyeszékhely vezetői a térség fejlődése szempontjából kulcsfontosságú M9-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépülése érdekében.

2008. december 8.
Út nélkül megállunk a növésben
Az M9-es gyorsforgalmi utat érintő levelet juttat el ma Gyurcsány Ferenchez dr. Szigethy István ügyvéd, volt országgyűlési képviselő. Írását a zalai közéletet megszólító gondolatait együtt küldte el szerkesztőségünkhöz.

2008. június 13.
Ütemezetten zajlik az útkorszerűsítés
Öt éven belül EU-s források igénybevételével megvalósulnak a tervszinten régóta napirenden lévő közúthálózati fejlesztések. Erről tegnap a városházán tartottak sajtótájékoztatót a beruházó képviselői.

2008. augusztus 16. 
Az M9-es a kiút
Az M9-es autópálya mielőbbi megépítését szorgalmazzák jobboldali politikusok, városvezetők, hangzott el Manninger Jenő és Gyutai Csaba sajtótájékoztatóján.

2007.

2007. augusztus 18.
A nehezén már túl vagyunk?
Az elmúlt hetekben nagyszabású regionális fejlesztésekről érkeztek hírek, melyek megyénk sorsát is befolyásolják. Erről is faggattuk a Nyugat-dunántúli Regionális Tanács elnökét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!