Mi folyik itt Bakon?

<b>Bak</b> - Januárban nagyszabású baki tervekről számoltunk be - melyek körül azért voltak gondok - aztán arról írtunk, hogy a teleülés polgármestere és egy vállalkozó között rendőrségi üggyé fajult egy vita. A tavaly elmaradt közmeghallgatás után pedig a minap megtartották az összejövetelt, ám itt nem sok mindenre derült fény, de a kérdések egyre csak sokasodtak...

MTI

Csak arra kérdésre nem kaptak választ az emberek a hétfő esti közmeghallgatáson Bakon, amire a legtöbben kíváncsiak lettek volna. Jelesül, miként szerződött polgármesterük tavaly 30 millió forintért Morvai Ferenc nagyrédei vállalkozóval energiatakarékos kazánok vásárlására.

-  Morvai úr és közöttünk jogvita van, amíg ez el nem dől, nem kívánok nyilatkozni  - érkezett a válasz Molnár Károly polgármestertől, amikor a számos más fontos témát felvető közmeghallgatáson megjelent Morvai Ferenc is feltette kérdéseit a hallgatóság előtt.   

- Törvénysértések sorozatát akarták elkövettetni velem, valótlan tartalmú dokumentációt akartak készíttetni velem, hogy azzal pályázhassanak. Ehhez én nem volt partner, az elvégzett munkáért meg nem fizettek - replikázott Morvai Ferenc. 

A nagyrédei vállalkozó egyebek mellett megkérdezte, a képviselőtestület felhatalmazta-e a polgármestert, hogy a 30 millió forintos szerződést megkösse vele? Azt is tudakolta, miből fizeti ki a község ezt az összeget, és kíváncsi lett  volna arra is, hogy a szerződésszegés anyagi terheit ki fogja vállalni? Nem kapott választ, ezért elhagyta a zsúfolásig telt faluházat.  


Fotó: Katona Tibor



A történet azonban nem hagyta nyugodni a hallgatóságot, ezért volt, aki megkérdezte, igaz-e, hogy Morvai Ferenc referenciamunkaként ajánlotta kedvező feltételekkel a kazánjait.

-  Az első árajánlatát el fogom küldeni - tett ígéretet a kérdezőnek Molnár Károly, pedig sok sandaságot meg lehetett volna előzni, ha inkább azonnal ismerteti azt a  hallgatósággal. Ezek alapján el lehetett volna dönteni, valóban ahhoz hasonló ajánlatot kapott, mint a közmeghallgatásra Patról érkezett Benedek Péter. Az a férfi, akinek nevéhez a Bak határában felépítendő lovas terápiás és sportközpont terve fűződik. De mielőtt ő erről értekezett volna, elmondta, Morvai Ferenc neki is kínálta energiatakarékos kazánját. A referenciának szánt berendezés az első ajánlat szerint egy fillérbe se került volna, emlékezett Benedek Péter. Szerződést mégsem kötöttek, mert mire eljött hozzám, kiderült, fizetni kell érte, idézte a férfi.

-  Mi közünk a maga kazánjához?  - hangzott a hallgatóság soraiból, s valószínűleg senki nem vetette volna Molnár Károly szemére, ha Benedek Péterhez hasonlóan dönt annak idején. Annál is inkább, mert a szerződésről nem tájékoztatta a képviselőket. Erről egyikük, Hetényi László beszélt, aki közölte elhatárolódnak az ügytől, mert nem hatalmazták fel a polgármester, hogy ilyen kötelezettséget vállaljon a falu nevében.

 - Én csak a rendőrségen ismertem meg  a szerződést, amikor az ügyben kihallgattak. Erről kötelezettségvállalásról képviselőtársaim közül a polgármesteren kívül  senki nem tudott. Az nem tudom, mi lesz a következménye, ki kell-e a kazánt fizetni vagy elég annyit mondani, Morvai úr vigye el, ha akarja - fogalmazott Hetényi László.



Energiatakarékos kazánok, de milyen áron?
Fotó: Archív


 Az este későbbi részében újra előkerült a kazán-téma, ekkor Molnár Károly kijelentette, a falunak még egy fillérjébe nem kerültek a berendezések, csak a tüzelőanyagért kellett fizetni. Továbbiakra azonban ekkor sem kívánt válaszolni tekintettel a folyamatban lévő polgári perre és a büntetőeljárásra.

 E mellett eltörpült az a szemrehányás, ami azért érte Molnár Károlyt, mert a megválasztása előtt ígért tiszteletdíjas posztról főállásúvá vált egy év után. A törvényességet firtatta egy másik kérdező, aki azt vetette a faluvezető szemére, hogy költségtérítést kap, de az önkormányzat mobiltelefonját használja. 

A személyeskedésektől sem menetes légkörben próbálta a hallgatóságot megnyerni Benedek Péter, aki a Fehér majorbeli lovas terápiás és sportközpont tervét vázolta az egybegyűlteknek. A hárommilliárd forintos beruházás tanulmányterve hamarosan elkészül, megálmodója a befektetők rendszeres érdeklődéséről szólt, mert az elismerte, pénze a nagy műre neki nincs.

A közmeghallgatás kissé feszült légkörében üdítő volt hallgatni Garamvölgyi György igazgató beszámolóját a nevelési és oktatási intézményeket magába foglaló művelődési központ munkájáról, arról az igyekezetről is, ahogy a pedagógusok képzéseken fejlesztik tudásukat. Szavai zárásául a fejét felütött rasszizmusra figyelmeztetett, és arra intette a hallgatóságot, ne engedjék közéjük férkőzni a gyűlölködést. Ha eddig békében tudtunk együtt élni, őrizzük meg ezt továbbra is, mondta.



Az előzményekről (klikk a címre):

Álomgyár Bakon  - 2009.01.18.

Sajátosan vezetik az 1700 fős nagyközséget, a polgármester bizonyos kérdésekre egyedül nem hajlandó válaszolni, és bizonyos önkormányzati dokumentumokba sem tekinthettünk bele. Tervekről viszont hallottunk, bőséggel.


Álomszerű tervek....
Fotó: Archív



Rendőrségi üggyé fajult a vállalkozó és a polgármester vitája  - 2009. 02.13.

Képviselő-testületi felhatalmazás nélkül kötött 31 millió forintos szerződést energiatakarékos kazánok telepítésére Bak község polgármestere, Molnár Károly. A beruházást azóta se fizették ki a vállalkozónak, aki büntetőfeljelentést tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!