Karácsonyi (kényszer)vásárlás

Karácsonyi vásár, kihagyhatatlan ajánlatok, akciók és fogyasztásra ösztönző reklámok csábítanak bennünket a karácsonyi ajándék vadászatban. Sokan kölcsönt vesznek föl, hogy megvehessék a legnagyobbat, legdrágábbat, de miféle kényszer lesz ilyenkor úrrá rajtunk?

zaol.hu

Míg van, aki előrelátóan már hónapokkal előre, apránként szerez be egy-egy ajándékot, addig egyesek a legutolsó pillanatban kapkodják össze a szeretteiknek szánt tárgyakat.
 
Néhányan úgy érzik, csak akkor ünnep az ünnep, ha legtrendibb, legdrágább, legújabb ajándékot varázsolják a fa alá, még mások igyekeznek apró, személyes dolgokkal örömet okozni.
 
Legtöbbünk addig nyújtózkodik, még a takarója ér, de egyre többen vannak, akik olyan csomagot szánnak a fa alá, melyet pénztárcájuk már nem engedne, s így kölcsönből finanszírozzák az ünnepeket. Sokuk kényszeresen keresi a drágát, valami nagyot akar adni, s talán bele sem gondol, hogy a pillanatnyi jó érzés és kompenzáció reményében éveken keresztül fizeti majd a karácsonyra felvett hitelt és kamatait.
 
Hogy milyen arányban állnak a felvett kölcsönök és az ünnepek és mit mond a klinikai szakpszichológus a karácsonyi (kényszer)vásárlásról, arról sok egyéb érdekesség mellett szombati számunkban vagy ide kattintva olvashat.

Ezek is érdekelhetik