Bulvár

2016.03.13. 13:45

Vörös és fekete - Hímestojás-kiállítás a dobronaki tájházban

A Dobronoki György Tájházban nemcsak a húsvét elmaradhatatlan kellékeivel várták a látogatókat, aki akarta, el is sajátíthatta a hímes tojás készítésének alapjait.

Gyuricza Ferenc

Az idei már a 19. alkalom, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület megszervezte a kiállítást. A hímes tojás készítésének hagyománya azonban jóval korábbra vezethető vissza, több mint 120 esztendeje készítették az első egyedi díszítésű tojásokat a Muravidéken.

– Ezen a vidéken a húsvéti tojásokat két színben, vörössel és feketével, batikolt technika alkalmazásával kezdték el készíteni – mondta lapunknak Szolarics Nad Klára, a kiállítók egyike. – Azóta több technika is meghonosodott, mint ahogy az írókák finomodásával a motívumok, a díszítőelemek is egyre kidolgozottabbak lettek.


Hímes tojások készítésével a múlt század derekán 12 településen foglalkoztak, a szokás azonban lassacskán feledésbe merült, egyedül Dobronakon maradt meg, ebben az azóta hímestojás-készítő népi iparművész címmel is kitüntetett Urisk Erzsébetnek vannak elévülhetetlen érdemei.

Szolarics Nad Klára hozzátette: a tárlat évről évre egyre több látogatót vonz, szombaton szinte egész nap tele volt a Dobronoki György Tájház. Az érdeklődők nemcsak a Muravidék településeiről érkeztek, de Szlovénia távolabbi területeiről is, mint ahogy rengeteg látogatójuk volt Zala és Vas megyéből is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!