Bulvár

2012.08.26. 09:43

Patrick Swayze egy generáció szexszimbólumává vált

Huszonöt év telt el a Dirty Dancing bemutatója óta, amely azóta bizonyította: nemcsak a 80-as évek, hanem minden idők egyik legnépszerűbb filmes románca.

Bár kis költségvetéssel, csaknem ismeretlen színészekkel készült, az első olyan film volt, amely több mint egymillió példányban fogyott el videokazettán. Betétdala, az (I’ve had) The time of my life Oscart és Arany Glóbuszt nyert, és egy felmérés szerint Nagy-Britanniában ma is a harmadik legnépszerűbb temetésekhez választott zene.

A történet hőse, Baby (Jennifer Gray) szüleivel nyaral a virginiai hegyekben, 1963- ban. Megismeri a jóképű, vagány tánctanár Johnnyt (Patrik Swayze), aki először csak az elkényeztetett, gazdag kislányt látja benne. Mivel a fiú partnere, Penny egy illegális abortusz miatt csaknem elvérzik, Baby felajánlkozik helyette, de előbb meg kell tanulnia táncolni. Miközben Johnny a lépéseket tanítja, a lány segít neki, hogy jobb emberré váljon, és újra bízzon másokban. Johnny, bár rosszfiú, nem igazán veszélyes, ám Baby apja tiltja lányát tőle. Igazi Rómeó és Júlia mesét látunk, hollywoodi befejezéssel.

Eleanor Bergstein évekig házalt forgatókönyvével, mire egy frissen alapított stúdió vállalta, hogy megfilmesíti, bár erre csak 6 millió dollárjuk volt, akkoriban a fele egy hollywoodi film költségvetésének. Bergstein találta a rendezőt is: Emile Ardolino egy évvel korábban Oscart nyert dokumentumfilmesként, de sosem rendezett játékfilmet. Ragaszkodott hozzá, hogy ne dublőröket használjanak a táncjelenetekhez – mint a Flashdance című filmben –, hanem gyakorlott táncosokat. Így esett a választás a 26 éves Jenniferre, a Kabaréval Oscar-díjat nyert színész-táncos Joel Grey lányára. Johnny szerepére először Billy Zane-t próbálták ki, de a tánctudása hiányos volt, és lecserélték a 34 éves Swayzere, aki korábban balettozott.

- Lélegzetelállító volt az összhang közöttük - mesélte Bergstein az E! True Hollywood Story dokumentumfilm-sorozatban. Szerinte azért lett túlfűtött a film, mert megtiltották a stáb tagjainak, hogy a forgatás ideje alatt viszonyt kezdjenek, bármennyire is közel kerülnek egymáshoz a táncjelenetekben.

- A tánc igazi metaforája volt a két fiatal között egyre növekvő érzelmi és fizikai vonzalomnak, Grey és Swayze között pedig csak úgy izzott a levegő.

Az észak-karolinai Lure tóban gyakorolták a legendás emelést. Itt évenként megrendezik a Dirty Dancing Fesztivált, melynek programjai között tánctanulás, dinnyecipelés (a film egyik jelenetét felidézve) és természetesen közös emelések is szerepelnek.

A rendező gyakran hagyta a kamerát bekapcsolva a szünetekben. Így került be a filmbe az a jelenet is, mikor Baby sorozatosan elneveti magát, mert csiklandozza, ahogy Johnny végighúzza az ujjait a karján.

- Valóban így történt: Grey már fáradt volt, Swayze pedig dühöngött, hogy állandóan elrontotta a jelenetet.

Ortega, a koreográfus később erre „a film legőszintébb, legkedvesebb pillanataként” emlékezett vissza.

- Ez a film sosem fog kifakulni - mondta Swayze. - Babyvel könnyen azonosul minden fiatal lány, aki arról álmodik, hogy egyszer őt is felkéri majd egy helyes fiú. Befogadja a menő társaság, meghódítja a legmenőbb srácot, és elnyeri mindenki elismerését - mindezt úgy, hogy önmagát adja.

A Dirty Dancinget az amerikai sajtó csak úgy emlegeti: „Csillagok háborúja lányoknak”. Míg a fiúk generációja jedimondásokon nőtt fel, a lányok ezt idézték és táncolták, de máig lehet hódítani vele. A 2011-es Őrült, dilis szerelem című filmben például Ryan Gosling azzal veszi le a lábáról Emma Stone-t, hogy eltáncolja vele a híres finálét, természetesen emeléssel együtt.

- Azt hittük, csak egy pici film lesz, semmi nagy durranás. A szöveget sokszor kínosnak éreztem, de még a címtől is kirázott a hideg, reméltem, hogy ez csak munkacím. Boldoggá tesz, hogy ennyi embernek tudtunk örömet szerezni - mesélte Jennifer Gray a Fox Newsnak. A bemutató előtt pár nappal súlyos autóbalesetet szenvedett akkori barátjával, a színész Matthew Broderickkel. Sokáig nem tudta kiheverni a traumát, amely egy anya és gyermeke halálát okozta. - A film az ártatlanság elvesztéséről szól - én pedig ekkor vesztettem el az ártatlanságomat.

1990-ben orrplasztikát csináltatott, amitől arca csaknem felismerhetetlen lett, és már nem kapkodtak utána a rendezők.

Patrick Swayze azonban egy generáció szexszimbólumává vált - a jelenségről PhD-t is írtak -, és számos filmszerepet kapott (Ghost, Holtpont, Donnie Darko), mielőtt két éve, 57 évesen elhunyt tüdőrákban. Jó hír a rajongóknak, hogy a kultfilmet hamarosan újraforgatják, új szereplőkkel, viszont Kenny Ortega rendezésében.


Miért lett kultuszfilm?

1. Minden lány álma, hogy a legmenőbb fiú felfigyel rá.

2. Nyíltan foglalkozik tabutémákkal, mint az illegális abortusz és a szüzesség elvesztése.

3. Pozitívan alakul benne a szülő–gyermek kapcsolat.

4. Szót emel a hotel alsóbb rendűként kezelt személyzete és az előkelő vendégek közötti osztálykülönbség ellen.

5. Az olyan romantikus mondatokért, mint hogy „senki sem ültetheti Babyt a sarokba”.

6. A legendás emelés miatt.

7. Kitűnő a filmzene.

8. Az utolsó tánc minden idők egyik legemlékezetesebb filmes fináléja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!