Bulivan

2013.05.01. 11:16

Hooligans : mindig fel tudtunk állni

Az ősz folyamán jelenik meg a Hooligans zenekar 15 éves történetét bemutató kötet, mely nem csupán az első másfél évtizedüket foglalja össze, de a zenészek gyermekkorát is bemutatja.

Gyuricza Ferenc

Nagyon sok tehetséges zenész, s rengeteg kiváló zenekar van, akik sohasem lesznek ismertek, ugyanis a népszerűséghez számos összetevő szükséges. Nekünk is voltak mélypontok a karrierünkben, a korai években gyakran padlóra kerültünk, de mindig fel tudtunk állni. Mindezt Kiss Endi, a Hooligans zenekar dobosa mondja annak kapcsán, hogy az ősz folyamán végre megjelenik a zenekar 15 éves történetét bemutató kötet. A kiadvány nem csupán az első másfél évtizedüket foglalja össze, de a zenészek gyermekkorát is bemutatja, hiszen a Hooligans három tagja, az énekes Ördög Tibor, azaz Csipa, a gitáros Tóth Tibor, valamint a dobos Kiss Endre már az általános iskolában szoros barátságot kötöttek egymással, ami a mai napig tart.

- A könyv megjelenését a 15 éves évfordulónkra terveztük, ám közbejöttek olyan dolgok, amelyek miatt úgy döntöttünk, hogy csúsztatjuk azt egy kicsit - magyarázta a zenekar dobosa. - Ott volt a 2011. végén adott jubileumi koncert, amiről azt éreztük, hogy mindenképpen szerepelnie kell a kötetben, illetve a sors is úgy hozta, hogy át kellett gondolnunk a terveinket. Azóta az említett 15 éves jubileumi koncert felvétele megjelent CD-n és DVD-n, s készült egy olyan válogatásalbum is, ami szintén az első másfél évtizedünket összegzi. Mostantól viszont már újra előre tekintünk, hiszen a nyár folyamán, de legkésőbb ősszel a boltokba lesz az újabb albumunk is.

Az egyelőre még cím nélküli új lemeztől sokat vár a zenekar, hiszen stúdióalbumuk utoljára 2010 legvégén látott napvilágot Nyolcszemközt címmel. Az újabb kiadványhoz már nyolc dalt el is készítettek, melyek zenéjét a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gitáros Tóth Tibi jegyzi, míg a szövegeket újra külsős szerzőkre bízzák. Az együttes dobosa szerint eddig jól bevált ez a munkamódszer, így nem akarnak változtatni rajta.

- Tibi a világ egyik legsokrétűbb zenehallgatója, szinte minden stílusban otthon van - mondta társáról Endi. - Természetesen neki is vannak kedvencei, de függetlenül ettől, mindig nagyon jól érzi a Hooligans stílusát. Azt a dallamos, húzós rockzenét, amit a korai évektől sajátunknak tudhatunk be, s ami lényegét tekintve azóta sem változott.

A dobos szerint a Hooligans az egyik legintenzívebb időszaka előtt áll, hiszen mintegy hatvan koncertet kötöttek le. Lesznek közöttük önálló fellépések, vannak fesztivál-meghívásaik, míg az évet egy nagyszabású karácsonyi fellépéssel zárják, ennek a budapesti Syma-csarnok ad majd helyet. A zenekar történetét bemutató kötet a jelenlegi tervek szerint éppen erre a koncertre jelenne meg.

- Eddig egy dal került be a koncertprogramba, az Egyformán, de szeretnénk az új album megjelenése előtt még továbbiakat bemutatni élőben - sorolta tovább Endi. - A Hooligans ugyanis igazi koncertzenekar, mi élőben vagyunk a legerősebbek. Ezt mindig éreztük, mi még akkor is mosolyogtunk egymásra, ha a kezdeti időszakban mindössze harminc ember jött el megnézni bennünket. Persze huszonévesen más az ember mentalitása, az utcán, a padon is elaludtunk akkoriban. Negyven felett ezt már egy kicsit másként látom, s nem szeretnék újra a padon aludni, de ahogy a könyvhöz szedtük elő a régi emlékeinket, s ahogy a korai évekre visszagondoltunk, nagyon szépnek tűnt minden. Talán jobb is, hogy a sikerért és az elismertségért meg kellett harcolnunk, hiszen ha egyből az ölünkbe hullik minden, akkor lehetséges, hogy mi is eltűnünk a süllyesztőben, mint sokan a pályatársaink közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!