Bulivan

2011.05.06. 15:28

Utolér: Sötét utazás Dyga Zsombortól

A 42. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában szerepel Dyga Zsombor legújabb filmje, az Utolér című alkotás, amely egy több szálon futó, feszültséggel teli dráma.

MTI

A családok életét feldúló tragikus fordulatok erejéről és hatásairól szóló film valahol Kelet-Európában játszódik és több évet ölel fel.
   
Dyga Zsombor a pénteki vetítésen a Puskin moziban elmondta: Lovas Balázs forgatókönyvíróval tíz évet vártak, mire leforgathatták a filmtervet, az Utolér eddigi pályafutásuk legfontosabb filmje. A suspense drama kifejezéssel leírt, feszültségekkel teli dráma az évek során sokat formálódott, hisz régi filmtervről van szó - fogalmazott a rendező.
   
"Bennünk is sok minden átalakult, mire elkezdődött a forgatás". Dyga Zsombor beszélt arról, hogy a megvalósultnál sokkal bonyolultabb időkezelést szerettek volna alkalmazni, és csak a film legvégén állt volna össze az időszerkezet, de végül megijedtek, és változtattak. A film a bűnt és az abban rejlő kettősséget akarja bemutatni, a bosszú érdekes téma - említette Dyga Zsombor.
   
Az Utolér mindvégig magyar filmnek készült, de produceri kikötés volt, hogy angolul kell forgatni. A színészek így angol nyelven játszottak, majd - a külföldi szereplők kivételével - saját magukat szinkronizálták. A rendező ennek kapcsán úgy fogalmazott, el kell fogadni ezeket a feltételeket, "kifelé kell nyitni, és ha úgy adódik, angolul kell forgatni". Az, hogy a film nem magyar nyelvű, jobb esélyt teremt a külföldi vetítéseken - mondta.
   
Az angol nyelvű forgatás miatt az alkotók nem az eredeti elképzelések szerint válogatták színészeiket, a magyar színészeknél fontos volt, hogy boldoguljanak a nyelvvel. "Minden szerepre mást hívtunk, de most már nem bánom" - mondta. Azt azonban megjegyezte, hogy a szinkronizálás nehéz helyzetet teremtett, de tanulságokkal szolgált.
   
A stáb Miskolcon forgatott, a rendező szerint a városnak nagy szerepe volt, más a légköre, miliője. Az Ónodi Eszter, Andrew Hefler, Bartsch Kata és Seress Zoltán, valamint Heinz Trixner főszereplésével készült Utolér 45 nap alatt készült el.


Nézze meg a film előzetesét!













Kapcsolódó cikkünk: 

Magyar Filmszemle: 11 játékfilm a versenyben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!