Bulivan

2011.01.18. 15:29

Berlinale - Versenyben Tarr Béla új filmje, A torinói ló

Hosszú évek után újra lesz magyar alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében: a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kiemelkedő újdonságokat felvonultató válogatásában lesz Tarr Béla A torinói ló című új filmjének világpremierje - közölte a Magyar Filmunió kedden.

MTI

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy az 1951-ben alapított fesztivál az év első filmes világtalálkozója, a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt. A február 10. és 20. között megrendezendő Berlinale programját idén is közel 4000 film közül választották ki a szervezők.
   
A torinói ló berlini világpremierjét az alkotók jelenlétében tartják a fesztiválon.
   
Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi: a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös munkája, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.
   
A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.
   
A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német Zero Fiction és az amerikai WWW részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a kulturális tárca és az NKA támogatásával.
   
Bár hosszú idő óta ez az első hivatalosan is magyarnak minősülő alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében, két évvel ezelőtt egy magyar részvételű film, a brit-román-magyar koprodukcióban készült Varga Katalin balladája szerepelt a válogatásban. Az angol Peter Strickland filmje, amelynek számos közreműködője magyar volt, hangtechnikai munkájáért Ezüst Medvét kapott.

Ezek is érdekelhetik