Borosta

2012.12.05. 21:59

Ju jitsu: mindent lehet, csak ölni nem

Nagykanizsa - A késsel hadonászó támadót le lehet szerelni a ju jitsu japán harcművészet különféle egyedi technikáinak alkalmazásával, ám a fegyverből kilőtt golyó elől nem lehet kitérni.

Benedek Bálint

Tehát a Kanizsa Ju Jitsu SE edzésein nem szuperhősöket nevelnek, pusztán egy jól működő módszerre oktatják a tanítványokat.

- Az a szabály, hogy nincs szabály, fő a hatékonyság - mondta Varga György, a klub edzője. - Előnyt jelenthet, ha valaki az élete során birkózott vagy esetleg cselgáncsozott, hisz az ott elsajátított elemek, s fogások a ju jitsu-ban is feltűnnek. Azzal a lényeges különbséggel, hogy ebben a rendszerben nemcsak egyetlen szegmensre koncentrálunk, nálunk valóban mindent szabad.

Természetesen ölni nem, mint azt a kanizsaiak egyik tanítványa, a 35 éves Helyes Balázs is elmondta: az éles helyzetekben az utolsó pillanatig a békés megoldásra kell törekedni, hiszen nem az a cél, hogy verekedjünk, pusztán megóvjuk a testi épségünket.

- A fiatal lányok kihívó öltözködésükkel sajnos felkeltik az erőszaktevők figyelmét - folytatta Helyes Balázs. - Ha az évszaknak megfelelően öltözködnének, főleg télen, akkor sok kellemetlenségtől és atrocitástól megóvhatnák magukat.

Az egyik a neve elhallgatását kérő tanítvány eddig szerencsére csak egyszer került nehéz helyzetbe, ekkor viszont a pillanat tört része alatt kellett döntenie. Egy népes bandával találta szembe magát, akik nem puszta kézzel, hanem több szúró és vágó eszközzel támadtak rá. A fiatalember nem szégyelli, az egyik támadót megütötte, aki ettől összecsuklott, a verekedés nem folytatódott, hiszen a jelenet olyannyira meglepte a többieket, hogy a tömeg feloszlott.

- Minden helyzet más és más - vette át a szót Sensei Horváth János 1. danos mester, a Kanizsa Ju Jitsu SE vezetőedzője.  - A harcművészet a golyó ellen ugyan nem véd, de a rendszer elsajátításával megelőzhetjük az eddig reményvesztettnek hitt szituációkat. A gyakorlás lényeges, hisz az edzéseken mutatott fogásnemekhez hasonlóval találkozhatunk a hétköznapokban. Ilyen esetben az adrenalinszint nem szökik az egekbe, a higgadt döntés megvédhet a komolyabb sérüléstől.

A ju jitsu szó szerint lágy módszert, s lágy művészetet jelent. Technikai gyűjtemény, amely a Távol-Keleten több száz, elsősorban Japánban kialakult önvédelmi és támadó fogásból áll. A magyar szövetséget 30 évvel ezelőtt Kelemen István 9. danos mester alapította, a rendszer hatékonyságát jól mutatja, hogy a Terrorelhárítási Központban oktatják. A szamurájok, harcosok technikáit, de a pusztakezes védekezésre kényszerült földművesek módszereit is tartalmazza. A ju jitsu nem egy stílus, hanem egy harcművészeti rendszer, amit katonák találtak ki katonáknak, s a kor előrehaladtával folyamatosan modernizálták. A ju jitsu olyan akár egy népmese, amihez az évek folyamán mindenki hozzátett egy picit, így ma hatékony önvédelmi rendszerként tartják számon az egész világon. A támadó valamint a közelharc technikákat elsősorban a fegyveres testületeknek a képviselői gyakorolják.

A 33 éves Németh Richárd mozogni szeretett volna, ám úgy érezte egy harcművészet elsajátítása plusz tudást is adhat a számára, ezért döntött a ju jitsu mellett. Most fél év elteltével megszabadult hét kilogramm súlyfeleslegtől, s már az utcán is teljes biztonságban érzi magát.

- A küzdő rendszer tartalmazza a karaterúgás, a judo vagy aikido dobás elemeit, a box kéz és lábmunkáját  - mesélte Varga György edző. - A rendszerre jellemző az izületfeszítés is, ami még a legizmosabb támadót is meglepi. A hústorony és a kétajtós szekrény testfelépítésű ellenség sem legyőzhetetlen.

Az edző szerint a hozzájuk hasonló agresszív alakokat meglepetésként érheti a speciális pároslábfelszedő technika alkalmazása, mely kíméletlenül hanyatt dönti a támadót. Ezenkívül számos betanulható egyszerű praktikát ismer a japán harművészet, így férfiak esetében hatásos lehet a herék szorítása. Sokan nem is gondolnak arra, ha az orrot kézzel hirtelen megcsavarják akkor könnyezni kezd a szem, ezzel is lehet időt nyerni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!