Biokertészet

2011.04.11. 14:57

A cseresznyefavirág és a paszulylakosztály hatása az ültetési szentírásra - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Cseresznyefát pusztán a virágáért is érdemes lenne ültetni, hófehér sziromruhájában olyan lélegzetelállítóan gyönyörű, hogy képes órákig üldögélni alatta az ember és csodálni pompáját.

Fincza Zsuzsa


Bár a napokban nincs igazán szerencsém az üldögéléshez, időnként megjelenek a fáim körében, egyrészt, hogy megmerítkezzem a virágillatban, másrészt, hogy ellenőrizzem, kellő odaadással fogadják-e zümmögve serénykedő hódolóikat. Szegény méhek elszántan dacolnak a széllel és szorgosan gyűjtögetik a méznek valót, bízom benne, hogy lesz elegendő szélcsendes, fényes nap, ami kedvez a hasznos kis rovaroknak, amelyek a virágporért hálából megtermékenyítik a gyümölcsfákat. Mert azért valljuk be, akármilyen szép a cseresznyefa virága, a gyümölcséért is odavagyunk.

 

Már napok óra mondogatom  néha fennhangon : nem és nem! Nem ültetek babot! Korai még, várok legalább két hetet, a babnak melegre van szüksége, esős, hideg időben belerohand a földbe a mag, mire kikel, el kell múlni a fagyveszélyes napoknak. Tavaly ilyenkor nem bírtam megállni, ültettem egy sor zöldbabot, ami olyan gyopárul kelt ki, hogy kezdhettem elölről az egészet. Az idén nem leszek ilyen balga! A baj, hogy már elültettem mindent, amit el lehetett, de még mindig nagy kedvem lenne a veteményezéshez. De várjunk csak! Olyan szép fokhagymát kaptam, hogy akár duggathatnék is belőle. Persze. Krumplival, hagymával, répával, borsóval teleszórom a kertet, a többi zöldségnek meg nem marad föld egy kapa sem. Na, jó! Ha egyetlen rövidke sorral meghosszabbítom a fokhagymaágyást, még nem dől össze az ültetési szentírás. De nicsak! Van itt egy ortopéd félágyás, egy sarok  kicsit ferdén ékelődik a gyümölcsösbe a kert. Akár ki is egyenesíthetem, néhány ásónyom az egész. Ez igen! Ez már munka, gyepet felásni egész kertészt kíván. Micsoda formás kis ágyás sikeredett. Kár, hogy babot még nem ültethetek bele, de van egy marék maradék borsómagom...

 A felső kertben gyalázatosan néz ki az elöregedett bimbóskel helye, ide a legutálatosabb gyom helyezte át a főhadiszállását, de mit nekem tarackos vízipörgye, egy órai kemény munkával sikerül kultúrnövények számára lakhatóvá tennem a talajt. Ügyes vagyok, megérdemlem a jutalmat: ide babot ültetek. Majd. Addig is megágyazom neki puha fahamuval  a bab tápanyagigénye csekély, legfeljebb még komposzttal kényeztethetem, végül egy kis gereblyézés, s a paszulylakosztály készen áll. De könyörgöm! Egy sor babot had ültessek legalább! Ő

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - További cikkeink itt!

OLDALTÖRÉS: Receptek cseresznyével, babbal, borsóval

 

 

 


Cseresznye "puding"

Hozzávalók:
magozott cseresznye: 450 gramm
cseresznyelekvár 3 evőkanál (cseresznyelekvár hiányéban egyéb lekvár is megteszi)
1 citrom reszelt héja, illetve  leve
finomliszt: 50 gramm 
tojás: 3 darab
tej: 450 gramm
őrölt fahéj: 1 teáskanál
cukor: 3 evőkanál

Elkészítés:
A cseresznyét és a lekvárt fokozatosan felmelegítjük egy serpenyőben, addig kevergetjük, amíg a lekvár ráolvad a gyümölcsre, akkor egy vékonyan kiolajozott sütőtálba borítjuk, meghintjük a citromhéjjal és a citromlével.  A lisztet, a tojást, a fahéjat, a cukrot és a tejet simára keverjük és ráöntjük a cseresznyére. A sütőt 190 fokra melegítjük, ebben kb. fél óráig sütjük, míg a puding összeáll és a lekvár elkezd bugyogni. Forrón tálaljuk.


Babos palacsinta

Hozzávalók:
sós palacsinta: 20 darab
száraz fehér bab: 20 dkg
vöröshagyma: egy kis fej
fokhagyma: 2 gerezd
liszt: 1 evőkanál,
pirospaprika: csipetnyi
étolaj: 3 evőkanál
kristálycukor: 3 dkg
reszelt sajt: 10 dkg

A babot puhára főzöm, az olajból, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, a liszttel rántást készítek, cukorral ízesítem, besűrítem vele a babfőzeléket, ezzel töltöm meg a palacsintákat, amiket a sütőtálba pakolok, megszórom a tetejét sajttal, majd kb. 20 percig sütöm.
Laktató étel, azt mondhatom.

Borsópörkölt

Egy fej nagyon apróra vágott vöröshagymát 3 gerezd zúzott fokhagymát olajon megpirítunk, meghintjük piros paprikával, felengedjük vízzel és beletesszük a zöldborsót, sóval, fehérborssal  ízesitjük.
Fogyaszthatjuk galuskával, barna rizzsel, tálalhatjuk tejföllel, krémes joghurttal.

 

Receptek a ZH Konyhájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!