Belföld

2015.03.16. 13:47

Módosítana az igazságügyi bizottság a bírósági végrehajtói kamara működésén

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működésképtelenségének kockázatára hivatkozva törvényjavaslatot nyújtott be az igazságügyi bizottság hétfőn a parlamentnek.

Az Országgyűlés szakbizottsága előterjesztése indoklásában azt írta: a bírósági végrehajtási törvény a kamara működésével kapcsolatban olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek egyes vezető tisztségviselők mandátumának bármilyen okból történő megszűnése esetén a köztestület működésképtelenségének kockázatát hordozzák magukban.

A most javasolt módosítással lehetővé válna, hogy a kamara mellé kirendelt miniszteri biztos rendkívüli közgyűlést hívjon össze.

Az új rendelkezések egyértelművé tennék azt is, hogy a közgyűlésnek joga van a kamarai szervekbe megválasztott tisztségviselőket akár egyenként, akár kollektíven visszahívni - olvasható az indoklásban.

Az indítvány korlátozza az elnökség tagjainak újraválaszthatóságát a kamara vezető testületének időről időre történő megújulásának céljával.

Része továbbá a javaslatnak a határozatképességi szabályok egyszerűsítése - vagyis hogy a jövőben nem kellene figyelemmel lenni a jelenlévő elnökségi tagok számára -, amivel az igazságügyi bizottság szerint megszűnhet a kamara működésképtelenségének kockázata.

A törvényjavaslat tartalmaz egy átmeneti szabályt is, amely biztosítja, hogy a szabályokat mielőbb, a jogszabály hatálybalépését követő első közgyűlésen és a kamara szerveinek megválasztása során is alkalmazni kelljen.

A tervek szerint a kihirdetését követő napon hatályba lépő törvénymódosítás előzménye, hogy néhány napja lemondott a kamara elnöksége, amelynek mandátuma 2015 májusában járt volna le. A lemondás - a kamara működőképességének fenntarthatósága érdekében - a következő elnökség megválasztásával lesz hatályos - tájékoztatta korábban Schmidt Zoltán kamarai elnök az MTI-t. A döntés indoka - közölte - a teljes kamarai szervezet megújulása, a lehető legnagyobb és hosszú távú legitimitás biztosítása, annak érdekében, hogy olyan elnökség folytathassa a munkát, amely a lehető legszélesebb körű támogatottságot kapja a kamarai tagságtól.

Három hónapja jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. A miniszter december elején kinevezte Szekér Juditot miniszteri biztosnak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé.

Ezek is érdekelhetik