Belföld

2015.03.09. 19:21

Buda-Cash - Négy embert vettek őrizetbe

Négy embert őrizetbe vett és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a rendőrség a Buda-Cash-ügyben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő este az MTI megkeresésére.

Csiszér-Kovács Viktória hozzátette: öten szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség csalás és számvitel rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Hétfő reggel több helyszínen egy időben, összehangoltan tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő: egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között van Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is. Bánáti János ügyvéd, az üzletember védője az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és - a védelem számára egyelőre beazonosíthatatlan - társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank.

Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z-t és a vezérigazgató-helyettest V. I-t is meggyanúsították.

A magyarnarancs.hu információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. "Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat" - tették hozzá.

A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. Bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért az MNB feljelentést tett a rendőrségen.

A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).

Címkék#Buda-Cash

Ezek is érdekelhetik