Belföld

2013.06.07. 15:09

Felesleges találgatni, nézzünk szembe a realitásokkal

Úgy tűnik, a magyar társadalom hasonlatos a téli álmot alvó medvéhez. A nép tele választástól választásig tart, s a voksolás előtt egy évvel kezdi nyitogatni szempilláit.

Horváth-Balogh Attila

A Medián friss közvéleménykutatása szerint a korábbi érdektelenséggel szemben most már a válaszadók csaknem fele gondolja azt, hogy elmegy szavazni és többségük kormányváltást óhajt. A biztos szavazóknak azonban 45 százaléka akarja ismét a Fideszt kormányon látni, míg az MSZP-t csak 23 - így aztán a kormányváltás emlegetése innét nézve szimpla hangulatkeltésnek tűnik. Azt persze, nem tudhatjuk, hányan válaszoltak őszintén a kérdezőbiztosoknak azok, akik a Fidesz mellett törtek lándzsát, mert kimondva, kimondatlanul az emberekben ismét munkál a félelem, hogy retorzió éri őket, ha a fősodortól eltérő a véleményük. De persze az is lehet, hogy a válaszadók száján ami a szívükön, mert ha szétnézünk az ellenzék oldalán, azt is könnyű belátni, hogy egyelőre a Fidesznek és Orbán Viktornak nincs alternatívája. Mert ki is lehetne? A Demokratikus Koalíció, a levitézlett Gyurcsány Ferenccel? Vagy az Együtt 2014 a karizmatikusnak éppen nem mondható Bajnai Gordonnal? Esetleg az MSZP, melynek elnöke, Mesterházy Attila hiába intelligens, a párt céltalan, helyi szervezetei pedig némák? Netán a súlytalan LMP? A Jobbik pedig demokratikusan gondolkodó keresztény ember esetében szóba sem jöhet.

Talán jobb lesz, ha szembenézünk a realitásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!