Belföld

2012.10.07. 13:35

Zátonyra futott egy tankhajó a Dunán

Zátonyra futott Dunaföldvárnál egy üzemanyagot szállító tankhajó a Dunán – közölte a katasztrófavédelem vasárnap az MTI-vel.

MTI

Átfejtik az üzemanyagot a Dunaföldvárnál zátonyra futott hajóból 

Vasárnap kora délutánig 350-380 ezer liter gázolajat fejtettek át a Dunaföldvárnál zátonyra futott szerb hajó tartályából; üzemanyag eddig nem került a folyóba - mondta a helyszínen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) iparbiztonsági főfelügyelője.

Kossa György közlése szerint a hajó 1,3 millió liter - több mint ezer tonna - gázolajat szállított a Lukoil dunaföldvári fogadó állomására Ploiesti-ből, amikor pénteken a Dunában megfeneklett.
  
A kikötőben az OKF végzi az üzemanyag átfejtését a Lukoil tartályaiba - mondta a főfelügyelő, hozzátéve: környezetszennyezés eddig nem történt.
   
Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a hajótest nem bírja a terhelést, és kettétörik; amennyiben megroppanna a hajó gerince, jelentős környezeti kár keletkezne - tette hozzá.
   
Vasárnapra virradó éjszaka hat hajó, köztük egy tolóhajó segítségével stabilizálták a megfeneklett tankert, a mentésben közel ötvenen vettek részt. Kossa György azt mondta: reményei szerint vasárnap estére befejeződik a gázolaj átszivattyúzása. 

 


   
Tájékoztatása szerint a hajó személyzete a történtekről nem tett bejelentést, az esetet szombaton a Lukoil hozta a hatóságok tudomására. A szerb hajó legénysége alapvető hibákat követett el a kikötésnél, és abban is hibázott, hogy a rendkívül alacsony dunai vízállásnál teljes rakománnyal közlekedtek a 110 méter hosszú, 1962-ben gyártott tartályhajóval - tette hozzá.
   
Kossa György közölte, mivel a vizsgálatok több szabálytalanságra is fényt derítettek, OKF  büntetőeljárást kezdeményezett a hajó kapitánya és személyzete ellen a vízi közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt.



Korábbi információk


Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta, szombaton a kora esti órákban jelezte a vízirendőrség, hogy egy több mint ezer tonna üzemanyagot szállító tankhajó zátonyra futott. A katasztrófavédelem utasítására a hajót rögzítették, majd a kiérkező egységek a veszélyhelyzet elkerülésére tett intézkedéseket követően teljes körű ellenőrzésbe kezdtek, amely jelenleg is tart - tette hozzá. Boros Brigitta, Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek elmondta: hamarosan megkezdődik az üzemanyag átfejtése egy másik szállító járműbe. A történtekről vasárnap délelőtt 10 órakor Pakson Kossa György, az OKF országos iparbiztonsági főfelügyelője sajtótájékoztatót tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!