Belföld

2012.07.06. 01:07

Bocsánatot kell kérni, lehet, hogy másnak is

Alighanem túllőtt a célon Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja szerdán, amikor budapesti sajtótájékoztatóján az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, Josef Mengele munkamódszereihez hasonlította azt, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat.

Horváth-Balogh Attila

Azt mondta, hogy az „Mengele-tervet” hajt végre a Széll Kálmán-terv helyett, ahogy fogalmazott: „mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket”.

Éles bírálatával nemcsak a felülvizsgáló orvosok, a Fidesz és a szaktárca haragját vívta ki, hanem a Mazsihisz rosszallását is. Érthető módon, hiszen nyíltan nácizni és a kormányzati politikát Mengele módszereihez hasonlítani meglehetősen durva dolog, főleg hogy Auschwitzban éppen a munkaképességgel lehetett időt (és bizony életet) nyerni. Biztos, hogy ezért a baklövésért Korózsnak – még ha sokan érteni vélték is, mire akart utalni a politikus, aki a szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára volt a Bajnai-érában – bocsánatot kell kérnie.

Az meg, hogy később esetleg így kell-e tennie a felülvizsgálatok során visszaminősített rokkantakkal szemben majdan a kormánynak is, idővel úgyis kiderül...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!