Belföld

2012.02.13. 16:54

A Parlamenthez ért a Munkát, kenyeret! menet

A Parlamenthez közeli Alkotmány utcához ért hétfőn délután a "Munkát, kenyeret" tiltakozó menet, amely egy héttel ezelőtt indult el Miskolcról. Az Alkotmány utcába több százan érkeztek.

MTI

A menet résztvevői közül többen felszólaltak, és a kormány politikáját bírálták. A beszédeket többször félbeszakította a tömeg "Orbán, takarodj!" rigmusokkal.

 

 

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke beszédében vérforraló cinizmusnak nevezte mindazt, amit a kormány az elmúlt két évben a kispénzűekkel szemben tett. Idézett Orbán Viktor egy korábbi beszédéből, amelyben a jelenlegi miniszterelnök azt mondta, hogy a mindenkori kormányt le lehet váltani, ha nem a nép érdekében cselekszik. Gúr Nándor - egyetértve ezekkel a szavakkal - úgy fogalmazott, hogy közeleg az idő.

A menet szervezőinek beszédét mások mellett Mesterházy Attila MSZP-elnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Horváth Csaba, valamint Lendvai Ildikó szocialista politikusok is a helyszínen hallgatták.

Az MSZP elnöke a demonstráció után az MTI-nek elmondta, hogy a szocialisták minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a valódi problémák megoldására hívja fel a figyelmet. Mesterházy Attila hozzátette: a következő hónapokban az ellenzéki párt is sok kezdeményezéssel fog előállni. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktornak ki kellett volna állnia a demonstrálók elé, és a helyszínen kellett volna meggyőznie őket arról, hogy jobb körülmények között élnek, mint a kormányváltás előtt.

A menet tagjait az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti központjánál kávéval, teával és szendviccsel fogadta Kukorelly Endre országgyűlési képviselő és Hankó János, az ellenzéki párt országos választmányának tagja.

A múlt hétfőn mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínusz 12 fokos hidegben. Az induláskor a menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere, Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok.

A szervezők az indulás előtt a nagy számban megjelenő hazai és külföldi újságíróknak, tévéstáboknak elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". Úgy fogalmaztak: mostanra a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, ezért így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.

Az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára, "a bennünket körülvevő világ sokkal rosszabb, mint ahogy azt a televízióban bemutatják, fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz, emberi módon szeretnénk élni, létezni" - mondta a menet indulásakor Tóth Imre Miklós, az egyik szervező.

Az MTI-hez korában eljuttatott közlemény szerint a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a Munkát, kenyeret! menethez.

A demonstráció kevéssel öt óra előtt véget ért, rendbontás nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!