Belföld

2011.07.14. 08:50

Dolgozni hőségben is muszáj

A kánikulai időszakban szabadban dolgozóknak a védőital mellett több pihenőidő is jár, ezért nem kellene megjegyzéseket tenni az árnyékban hűsölő munkásokra. Felcserélnénk az aszfaltozókkal például a légkondis irodát?

Kelemen Valéria

A kormánynál ülő Nagy Tamásnak a testvére sem panaszkodott. Pedig ő a többiekkel együtt, a tűző napon munkálkodott. - Egy kis védőitallal mindent ki lehet bírni, s különben is, jobban szeretem a meleget a hidegnél - közölte a 33 éves Nagy Balázs, aki kedden kora délután rövidnadrágban, pólóban, szalmakalappal a fején, bakanccsal a lábán aszfaltot terített. - A főnökség hozza utánunk a hűtött ásványvizet, a névre szóló poharakat, s ügyelnek arra is, hogy óránként árnyékos helyen pihenjünk egy kicsit. Amúgy sem jön folyamatosan az aszfalt, mert sok helyre viszik a keverőről, így olykor kényszerpihenőt is tartunk. Eszünk-iszunk eleget, kell az energia. Napjában többször magas faktorú fényvédővel kenjük magunkat, nem kockáztathatunk egy leégést. Ha valaki kiesik a munkából, rögtön lenne több jelentkező is a helyére. A forró aszfalt szerintem 160-170 fokos, menni is kell rajta, így nélkülözhetetlen a bakancs. Az enyém talpa majdnem elolvadt...

Balázs 1998 óta dolgozik az építőiparban, s mint mondta, meg lehet szokni. Hétvégente a két gyerekkel és az asszonnyal leugrik a Balatonra.Két autóval járunk, nyolcan vagyunk, ötkor keltünk, mert 120 kilométerről jöttünk, és hét órakor már itt kezdtünk - vette át a szót a billentős segédmunkás, Szigeti Tamás.  Semmi bajom a meleggel, örülök, hogy van munkám  három napig Kanizsán dolgozunk, aztán a mogyoródi ringen folytatjuk a bukótér aszfaltozásával.

A nagysimonyi telephelyű Ép-Út 2000 Kft. művezetője, Papp Szilárd érdeklődésünkre elmondta: a városrehabilitációs program keretében aszfaltozzák a körforgalomból leágazó ágakat, s az előírások szerint védik a dolgozóikat. Nagykanizsa közterületein dolgozik napjainkban a Park Kft. teljes állománya, húszan végzik a zöld területek karbantartását, kaszálását, a virágágyak gyomlálását és az öntözést, s nemcsak éjjel, hanem a nagy hőség miatt nappal is.

- Ez kemény fizikai munka kánikula nélkül is, a hőségben pedig különösen oda kell figyelni az egészségre - mondta a Park Kft. műszaki vezetője, Kálovics-Kovács Tamás. - Ilyenkor több pihenőt kapnak a dolgozóink, óránként 15 percet, mivel nem lehet 45 percnél többet egyfolytában dolgozni úgy, hogy ne kapjanak hőgutát.

A dolgozók minden reggel feltankolnak a kft. hűtőházából, ahol a virágokat is tárolják, mivel ott vannak a hűtött ballonok, napközben pedig Kálovics-Kovács Tamásék viszik autóval utánuk a védőital-utánpótlást. A szódásballont a keleti városrészben kaszáló brigád tegnap is egy árnyékos helyen várta, akkor váltottunk szót a férfiakkal.

A kaszálók alapból teljes testet fedő ruhában, hosszú ujjú ingben és nadrágban, láthatósági mellényben, bakancsban dolgoznak. Csak az arcukon érheti őket a nap, mivel azonban védőálarcot is hordanak, az valamennyire óv a napsugárzástól. A többiek rövid ujjú pólóban, de a hosszúnadrág, a bakancs és a védőmellény náluk is biztonsági előírás.

Kaszáláskor könnyen történhet baleset, ezért a legnagyobb hőségben is kötelező a bakancs - mondta a pet palackját szódával megtöltő Sántha Roland, aki a szemüvege és fülvédője alatt is jócskán izzadt. - Hétfős brigádban dolgozunk, két kaszás, két palánkos, egy fújó, egy gereblyés és egy joker van a csapatban.

- A palánkot tartom, ezzel védve a parkoló autókat a fűtől és a felverődő kavicstól, de jobban szeretek kaszálni, úgy gyorsabban megy az idő - árulta el Varga Arnold. - Nem szeretek inni, de ebben a hőségben muszáj, este otthon jólesik egy pohár hideg sör.

- Reggel fél hatkor indultam Nemespátróból, akkor még nem volt meleg, de mostanra jól befűtöttek - törölte le homlokáról az izzadságcseppeket Orsós Zsolt, aki esténként hazatérve a ház körüli teendőket is ellátja. Persze zuhanyzás után nem kell altatót bevennie.

OLDALTÖRÉS: A szerző jegyzete

Kutya(-) melegben

Kutya(-) melegben

Kutya(-) melegben

A kánikulában az állatokról sem szabad elfeledkezni, mert a  hőguta  azokat is ugyanúgy veszélyezteti, mint az embert.

Ilyen extrém melegben a szokásosnál jóval több vizet kell nekik adni, s a szakemberek szerint a kutyákat is csak a reggeli vagy  a késő délutáni, esti órákban szabadna sétáltatni. Mivel az ebek nem tudnak izzadni, lihegéssel próbálják levezetni a hőt. Ezért ha a gazdi azt látja, hogy kedvence intenzíven liheg, illetve a nyelve minduntalan kilóg a szájából, a színe pedig sötétebb a megszokottnál, gyanakodjon hőgutára. Ebben az esetben az azonnali folyadékpótlás és az állatorvos riasztása életmentő lehet.

Szerintem (Kelemen Valéria jegyzete)

Bevallom, eddig egyáltalán nem foglakoztatott az útépítők kánikulai komfortérzete. Valahogy úgy voltam vele: mivel én imádom a meleget és a napsütést, ráadásul remekül bírom a hőséget, miért érezzek együtt, netán sajnáljak másokat az általam kedvelt dolgokért? No, most aztán alaposan felülbíráltam az eddigi nézeteimet! Történt ugyanis, hogy a kora délutáni kánikulában egészen közel merészkedtem a Széchenyi téri aszfaltozókhoz. Akkor aztán olyan meleg csapott meg, amitől még egy magamfajta, napozástól és szaunázástól megedzett egyénnek is leesik az álla. Hőség felülről, forróság alulról  körülbelül ilyen klíma lehet a pokolban. A másik meglepetés sem váratott sokáig: a nyolcfős, csupa vidám férfiből álló útépítő brigád olyan készségesen állt rendelkezésünkre, ami a tollforgató és a fotós legszebb álmában fordulhat csak elő. Együtt kacagtunk Balázs spontán fürdőzésén, nevettünk a finisert kezelő testvére viccein, s mosolyogtunk a művezető pirulásán, ami nem a napsütés, hanem a munkások őt dicsérő jelzői nyomán jelent meg az arcán. A szerkesztőség felé tartva megállapítottuk: lehet fagy vagy kánikula, mindent el lehet viselni, ha jókedvű társaságban dolgozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!