Belföld

2011.03.10. 12:37

Széll Kálmán Terv - Egyeztetéseket sürget az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Mielőbbi egyeztetéseket indítványoz az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) a Széll Kálmán Tervvel összefüggésbe hozható tervezett változtatásokról - közölte a szervezet csütörtökön.

MTI

Az ÉSZT kiemelte: álláspontjuk szerint a munkavállalókat érintő kormányzati elképzelések szakszervezetekkel történő megvitatása elengedhetetlen feltétele a demokratikus szociális párbeszédnek.
   
Az elképzelések között megemlítették a közoktatás és a felsőoktatás szabályozását, valamint a munkanélküliek ellátórendszerének, a nyugdíjrendszernek, a közösségi közlekedésnek és a táppénzrendszernek az átalakítását.
    
A szakszervezeti tömörülés tiltakozik a tankötelezettség korhatárának 15 évre való csökkentése ellen. Véleményük szerint a XXI. század kihívásai magasabb szintű iskolázottságot követelnek, s az oktatási rendszert kell a követelményekhez igazítani.
   
Az ÉSZT szerint elengedhetetlenül fontos, hogy az országos érdekegyeztetés rendszerén belül mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat, s a módosító javaslatok megfogalmazásakor vegyék figyelembe az érintetteket képviselő konföderációk véleményét - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!