Belföld

2011.01.24. 15:21

Tizennégy épületet már bontásra ítéltek Kulcson

Az 53 veszélyeztetett épületből tizennégy már biztosan bontásra van ítélve Kulcson, ahol a múlt hét elején megcsúszott a löszös partfal - mondta el a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn.

MTI

Hét házba még a tűzoltók sem mehetnek be, ugyanis akár egy ajtónyitás miatt is "bekövetkezhetne a tragédia" - tette hozzá Bárdos Zoltán polgári védelmi alezredes.
   
A partfalmozgás miatt veszélyeztetett Deák Ferenc és a Hullám utcai épületek első statikai vizsgálata már megtörtént, de több épületben néhány nap múlva megismétlik. Vannak ugyanis olyan házak, amelyeken kívülről még nincsenek sérülések, de az épületen belül már látszanak a földmozgás jelei, megemelkedett például a padozat.
   
A területen életvitelszerűen élő családok és az üdülőház-tulajdonosok a tűzoltók, rendőrök segítségével folyamatosan mentik az értékeiket. Eddig harminc épületből szállították el az ingóságokat. A hétvégén a katasztrófavédelem és tűzoltóság 35 munkatársa dolgozott a területen, közülük többen önként vállalták, hogy segítenek, hétfőn pedig 15 tűzoltó dolgozott a területen.
   
Az épületek kiürítését nehezíti, hogy a földmozgás következtében összetöredezett utakra autóval nem lehet rámenni, kézben, gyalogosan kell a biztonságos területen hagyott kocsikra hordani a bútorokat is.
   
A veszélyeztetett, lezárt utcákban lakó családok mindegyike menedékre talált már. Többségük barátoknál, rokonoknál kapott szállást, néhányan pedig felajánlott lakásokba költöztek.    
   
Bárdos Zoltán tájékoztatása szerint újabb jelentős földmozgás az utóbbi napokban nem volt, amiben nagy valószínűséggel része van annak, hogy a hidegben átfagyott a talaj

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!