Belföld

2011.01.06. 05:31

Borban kínált tradíciónk

Gál Helga elnökségi sommelier- t arról kérdeztük, hogyan került kapcsolatba a borászattal és a borkínálással, illetve milyen feladatok várnak rá az EU-elnökség alatt.

Szabados Judit

A sommelier fő feladata, hogy megtalálja az optimális étel- és borpárosítást a vendégek megelégedésére. Mindezeken túl kiválóan kell értenie a párlatokhoz, szivarokhoz, kávéhoz, teához, még az ásványvizekhez is – avat be Gál Helga szakmája sokszínűségébe. Ez nem egy tipikus női foglalkozás – gondolhatnánk, de a sommelier olyan hévvel mesél a borral való megismerkedéséről, olaszországi ez irányú élményeiről, hogy fel sem merül az emberben, hogy sommelier-nek inkább egy középkorú bajszos urat tudnánk elképzelni.



 Borász bátyja révén jutott el egy borkiállításra Bordeaux- ba.


– Itt csöppentem bele a borarisztokrácia kellős közepébe. Akkor sokkszerű élményt jelentettek számomra azok a fantasztikus birtokok, amelyeket a bátyám főnöke, Antinori márki jóvoltából meglátogathattam. Ott határoztam el, hogy a borokról fogok tanulni – meséli. Megtiszteltetésnek, ugyanakkor komoly kihívásnak tartja, hogy elnökségi sommeliernek választották. – Ez egy összetett feladat, melyben az előkészítésnek is nagy szerepe van. Nem csak a borok és pálinkák előzetes válogatására gondolok, hanem egy egész borkoncepcióra, amely erősíti a magyar bor- és gasztronómiai kultúra megjelenését az elnökség ideje alatt.

Az alapelgondolás az, hogy a különböző borrégiók „látják vendégül” a kiemelt elnökségi rendezvényeket. A válogatás alapja pedig nem is kifejezetten bortechnikai szempontból, hanem inkább gasztronómiai elvárások mentén történt. A cél az, hogy egy szerves egészet alkothassanak majd a borok a hozzájuk kreált ételekkel. –

Azt szeretnénk, hogy a hétköznapi borkedvelők számára is elérhetők legyenek az elnökségi válogatott borok. Hamarosan kiválasztják majd az elnökség referencia borbárait, ahol heti váltásban majd kóstolhatóak lesznek ezek is – meséli Gál Helga elnökségi sommelier. 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!