Belföld

2010.08.19. 15:32

Létrejön a Terrorelhárítási Központ

Két tételben nyúlt hozzá a kormány a költségvetés általános tartalékához csütörtökön megjelent határozatában: 2,45 milliárd forintot csoportosított át egyebek közt a bíróságokhoz, a rendőrséghez, a Külügy- és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz; 1,6 milliárd forintot pedig a közbiztonság megerősítésére biztosított. A kormány elfogadta a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendeletet is.

MTI

A Magyar Közlöny csütörtöki számában tette közzé több határozatát a kormány. Az egyik szerint a kabinet 2,45 milliárd forintot vont el az általános tartalékból, és ezt a pénzt több címre osztotta szét. A legnagyobb összeget a rendőrség kapta, 1,5 milliárd forintot, a szintén a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pedig 375 millió forintot kapott. A büntetés-végrehajtás 30 millió forinthoz jutott ezzel a lépéssel.
   
A Külügyminisztérium külképviseletek igazgatása címen 407 millió forinthoz jutott, míg a minisztérium központi igazgatása 35 millió forintot kapott.
   
A bíróságok az átcsoportosítás révén 88 millió forinthoz jutottak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazgatása pedig 12,5 millió forint többletpénzhez jutott.
   
A kormány egy másik határozatában 1,6 milliárd forintot csoportosított át a közbiztonság megerősítésével összefüggő kormányzati feladatok végrehajtására.
   
A csütörtökön megjelent közlönyből kiderül az is, hogy a kormány elfogadta, és szeptember 1-jével hatályba lépteti Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendeletét.
E szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter (Pintér Sándor) irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel.
   
A központ végzi a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelmét. E mellett végrehajtja a terrorcselekmény, a légijármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése és az emberrablás bűncselekmények felderítését és megszakítását, valamint a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személyek elfogását, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítását, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő személyek elfogását; valamint elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét.
   
A Köztársasági Őrezred az országos rendőrfőkapitány közvetlen irányítása alatt áll - derül ki a rendeletből -, a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmével összefüggő feladatok kivételével ellátja a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!