Belföld

2010.01.21. 09:52

Kilakoltatással fenyegetve! Adósságspirálba került bérlők (képgalériával)

Egyre nő az önkormányzati bérlakásokat fenntartó cégek kintlévősége Zalaegerszegen és Nagykanizsán. A nem fizető bérlők ellen százas nagyságrendben indulnak eljárások, s kilakoltatásokra is számítani kell.

Zalai Hírlap


A nagykanizsai Citromszigeten jártunk - nézze meg képgalériánkat, klikk IDE!


- Ehhez képest egyetlen év alatt újabb 30 millió forint bértartozás termelődött - vázolta a kedvezőtlen tendenciát Kámán László, a részvénytársaság vezérigazgatója.

A vagyongazdálkodási cég szabályai szerint 80 ezer forintos elmaradásnál szólítják fel a bérlőt a tartozás rendezésére. Amennyiben nem reagál nyolc napon belül, felmondják a bérleti szerződését és keresetet adnak be ellene a bíróságra. Aki idejében észbe kap, annak biztosítják a lehetőséget, hogy részletekben törlesszen. A cég gondjait fokozza, hogy a tartozások behajtása rendkívül hosszadalmas, s mára a végrehajtások száma 300 fölé emelkedett. Kámán László nem rejtette véka alá: mindebből az következik, hogy idén kilakoltatások is lesznek, hiszen, úgy véli, példát kell statuálni. Eddig évente 10-12 ilyen drasztikus intézkedésre került sor.

- A nyugdíjam fele elmegy a rezsire, pedig a rokkant feleségemmel együtt két kiskorú unokánkat is neveljük - tárta szét a karjait Budai László, a Dózsa 73-75. szám alatti önkormányzati lakások egyikének bérlője. - Csak a lakbérre fizetek 26 ezer forintot havonta, pedig nézzenek körül, milyen lepusztult körülmények között kell élnünk. Nem tagadom, van egy kis hátralékom, de két temetést kellett kifizetnem az utóbbi években, nagyon sok pénzem arra ment. A részleteket viszont tisztességesen fizetem, úgyhogy nem félek a kilakoltatástól és remélem, hamarosan le is tudom a hátralékomat.


A Citromszigetet a városi közgyűlés döntése alapján fokozatosan kiürítik, az ott lakóknak cserelakást ajánlanak fel Nagykanizsa más területein. Persze csak a tartozással nem rendelkezőknek.

- Mi elfogadtuk a Ligetvárosban kínált lakást, ott könnyen elférünk a fiatalokkal - magyarázta Török Rozália. Veje, Harangozó Krisztián hozzátette: jobban szerettek volna a város más területén új lakást, mert kicsit úgy érzik: csöbörből vödörbe kerülnek. Erről így gondolkodik a citromszigeti lakók legtöbbje, mint elmondták: azért menekülnek a Dózsa utcából, mert ott cigánytelep alakult ki, ám mindenkit a Ligetvárosba helyeznek, így pedig ott alakul ki gettó.

Kámán László elmondta: a tartozások miatt hatékonyabbá szeretnék tenni behajtásaik eredményességét. Ennek érdekében egy fővel megemelik az ilyen feladatokkal foglalkozó munkatársaik számát, a bírósági végrehajtás rendszerénél hatékonyabb megoldást keresnek. A vezérigazgató rámutatott arra is, hogy amennyiben utcára tennének családokat, azok szociális ellátása lényegesen többe kerülne, mint amennyi kiadást a lakbérük esetleges mérséklése jelentene. Mindezt azonban a város önkormányzatának kell mérlegelnie, tette hozzá.

Zalaegerszegen is intenzíven nő az önkormányzati bérleményekből származó kintlévőség. A be nem fizetett díjak összege tavaly 45 millió forinttal emelkedett, elérte az eddigi rekordnak számító 121 millió forintot. A lakáskezelő kft. szakemberei sejtették, hogy a bérlők tartozása átlépi a százmilliós határt, de ilyen jelentős emelkedésre ők sem számítottak. A kintlévőség döntő része (113 millió forint) a bérlakásokból származik, a maradékot a nem lakás célú helyiségek bérlőinek adóssága teszi ki.


A nagykanizsai Citromszigeten jártunk - nézze meg képgalériánkat, klikk IDE!


- A lakásbérlők 60-70 százaléka mindig tartozik kisebb-nagyobb összeggel - tájékoztatott Vargáné Horváth Piroska, a Lész Kft. gazdasági vezetője. - Jelenleg 600-650 bérlőnek van tízezer forintot meghaladó adóssága, közülük 250-en százezer forintnál nagyobb hátralékot halmoztak fel, van, aki kétmilliót. Őt már kiköltöztettük, a tartozása végrehajtás alatt áll.

A kintlévőségek növekedésének megállítására már 2006 végén kísérletet tett az önkormányzat: úgy döntött, hogy valamennyi, 150 ezer forintnál több pénzzel tartozó bérlőnek fel kell mondani a szerződését, s elindítani a végső esetben kényszerkiköltöztetéshez vezető eljárást. Ez az intézkedés sem csökkentette azonban a hátralékokat, melyek a 2008-ban bevezetett, drasztikus lakbéremelés hatására még inkább megugrottak (a növekedést a grafika mutatja, melyről a kanizsai adósságok változása is leolvasható).

- Az elmúlt két évben 126 adós ellen indítottunk eljárást, az érintettek eddig tizenöt lakást adtak vissza. Kényszerrel senkit sem kellett kiköltöztetni, mert a hátralékosok nem várták meg a végrehajtót, önként elhagyták a lakást. A téli kilakoltatási moratórium lejárta után újabb nyolc lakás üresedhet meg így - közölte Vargáné Horváth Piroska.

A kilakoltatással fenyegetett bérlők egy részénél a fizetési hajlandósággal van probléma. Vannak köztük, akik autót fenn tudnak tartani, de a lakbérrel elmaradnak. Más esetben valóban a szegénység gördít akadályt a csekkek befizetése elé. Sokan elindultak a lejtőn a munkájuk elvesztése vagy a betegségük miatt, s azt kell mérlegelniük, hogy étel kerüljön az asztalra vagy a lakbért fizessék ki.

- Egyedül élek a fiammal, daganatos beteg vagyok, rokkantnyugdíjas, de eljárok dolgozni, hogy megéljünk - mondta egy egerszegi asszony, akit ugyancsak kilakoltathatnak hamarosan. - A gyógyszerek drágák, van olyan, amit meg se tudok venni, és nagy terhet jelentenek az iskolai kiadások is. Provident-kölcsönt kellett felvennem többször, csak így tudtam pénzhez jutni. Segélyt hiába kértem, azt mondták, nem vagyok rá jogosult. Csak azt nézik, hogy mennyi az egy főre jutó jövedelem, én pedig rokkantnyugdíjat és fizetést is kapok, ha éppen a betegség nem akadályoz a munkában. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ki tudom fizetni a számlákat. Nem veszik figyelembe a valós élethelyzetet, amikor a támogatásokról döntenek. A lakbérem 5-6000 forintról 27700 forintra nőtt 2008 nyarán, azóta nem tudom kifizetni. Most kicsit csökkentették, de így is több mint 400 ezer forinttal tartozom. Remélem, hogy bekerülhetek az adósságkezelési programba, és nem lakoltatnak ki áprilisban.

A növekvő tartozások egyre nagyobb problémát jelentenek a LÉSZ Kft.-nek.

- Idén már biztos lesz finanszírozási problémánk, mert az adósok helyett meg kell előlegeznünk a közüzemi díjakat. Eljuthatunk odáig, hogy nem tudunk fizetni a közüzemi szolgáltatóknak - jelezte Vargáné Horváth Piroska.

Erre minden esély megvan, hiszen a kintlévőségek felhalmozódását eddig nem sikerült meggátolni. Pedig még a 2008 tavaszán meghirdetett bérlakás-értékesítésről is remélt az önkormányzat kedvező változást. A hátralékos bérlők is jelentkezhettek ugyanis vevőnek, de feltétel volt a tartozás rendezése. Csak egy adós élt a lehetőséggel, a lakásokat zömében a jól fizető, az ingatlan karbantartására is gondot fordító bérlők vették meg.


MORATÓRIM MÁRCIUSIG
Kilakoltatást kizárólag bírósági végrehajtó foganatosíthat a lakástörvény szerint, akár karhatalom igénybevételével. Kivétel, ha önkényes lakásfoglaló költözött be a lakásba, 60 napnál nem régebben. Ekkor a tulajdonos a jegyzőtől is kérhet intézkedést. A jogszabályok szerint december 1. és március 1. között senkit sem költöztethetnek ki kényszerrel, csak az önkényes lakásfoglalókat és a rendbírság fizetésére kötelezetteket.



Szerzők: Szabó Judit, Szalabán Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!