Belföld

2009.11.01. 18:04

Újabb elbocsátásokat helyeztek kilátásba

Múlt héten több, közel 1800 munkahely megszűnését kilátásba helyező csoportos létszámleépítési szándékbejelentés érkezett a zalaegerszegi munkaügyi központba. Jó hír viszont, hogy az OFA három pályázatának is meghosszabbította beadási határidejét.

zaol.hu

Azon vállalkozásoknak, amelyek meg akarják nyerni az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által meghirdetett hagyományos munkahelymegőrző pályázatok valamelyikét, a módosított határidő értelmében még egy hónap áll rendelkezésükre  a Megőrzés, a Munkába s az Új kilátások névre hallgató kiírások ugyanis november 30-án zárulnak. (A költségkompenzációs támogatásban részesülő cégek számára meghirdetett Megőrzés 2. program viszont az eredeti időpontban, október 30-án végéhez ért.)

Zalából ez idáig 14 cég, összesen 255 millió forintra pályázott, közvetve 400, közvetlenül 974 munkahely megmentése érdekében, további két társaság pedig már bejelentette a benyújtandó pályázat részét képező létszámleépítési szándékot  fogalmaz Hegyi László, a NydRMK Zalaegerszegi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója.

A foglalkoztatási közalapítvány által kiírt pályázathoz kötődően a cégek 150 fős csoportos leépítési szándékot jeleztek a munkaügyi központban, ezek az állások azonban nyertes OFA-pályázattal megmenthetőek.

Az elmúlt héten döntésről nem érkezett bejelentés, ám a napokban ismertté vált, 1400 főről szóló GE-bejelentésen túl két cég is jelezte csoportos létszám-leépítési szándékát. Ezek a társaságok további 206 munkahely megszűnését helyezték kilátásba.

A nagyobb, 194 fős szándékbejelentés, egy könnyűipari cégtől érkezett, s ha realizálódik, a megyeszékhely és környéke munkaerő-piacára mér csapást. A másik, 12 fős szándék, Keszthelyről származik.

A Postapartner  Program negyedik ütemében a Magyar Posta Zalában 100 fő elbocsátásáról döntött, a leépítés első hulláma novemberben reali-zálódik. A munkaügyi központ különféle formában  képzés, tőkejuttatás, vállalkozóvá válás, bérköltség-támogatás, utazási költségtérítés  támogatja ezen dolgozók munkahelyének megőrzését, valamint elhelyezkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!