Belföld

2009.11.16. 16:54

Rosszul lettek a kipufogógáztól

Öten rosszul lettek hétfőn kipufogógáztól a nemrég megnyitott budapesti Allee bevásárlóközpontban; az építő hangsúlyozta: nem szén-monoxid okozta a panaszokat.

MTI/AP

Az emberek - akárcsak vasárnap - ismét az épület mínusz második szintjén lettek rosszul, ahol részben parkoló, részben pedig egy élelmiszerüzlet működik - mondta el Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője, jelezve: a rosszullétet nagy valószínűséggel az okozza, hogy az élelmiszerüzlet dolgozói huzamosabb ideig lélegzik be az autók által kibocsátott kipufogógázt.
   
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy hat mentőkocsival érkeztek a helyszínre, az öt embert megvizsgálták, és közülük három nőt megfigyelésre az Erzsébet Kórházba szállítottak.
   
Feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja a XI. kerületi rendőrkapitányság, hogy történt-e bűncselekmény a szén-monoxid-mérgezések ügyében - mondta Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. 
   
Közlése szerint - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, ismeretlen tettes ellen eljárva - azt vizsgálják, hogy az üzletközpontban betartották-e a műszaki utasításokat, valamint azt, terhel-e valakit személy szerint felelősség azért, hogy vasárnap tizennégy, hétfőn öt ember lett rosszul a mélygarázsból visszaáramló kipufogógáztól. A rendőrségnek tizenöt napon belül kell döntenie arról, hogy a beszerzett adatok megalapozzák-e a büntetőeljárás megindítását.
   
Az Allee bevásárlóközpont szerint nincs összefüggés több dolgozó hétfői rosszulléte és a vasárnapi magas szén-monoxid-koncentráció között; hétfői közleményükben azt írták, a hatósági mérések nem mutattak ki a szén-monoxidot az épületben. A mentők sajtóügyeletese azt közölte: hétfőn gázmérgezés gyanújával vittek kórházba három embert.
   
A cég közleménye idézi Glavatity Gábort, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatóját, akinek tájékoztatása szerint a vasárnap rosszul lett dolgozókat már hazaengedték, a most ellátottak vérében talált szén-monoxid mértéke messze az 5 százalékos határérték alatt maradt. A ház és a hipermarket szellőzőrendszerei rendeltetésszerűen működnek és működtek korábban is.
   
A Spar Magyarország Kft. közleménye szerint a bevásárlóközpont üzemeltetője hétfő délután arról tájékoztatta a céget, hogy a szellőztetési hibát elhárították, a vásárlás az áruházban biztonságos.
   
A korábban kialakult helyzetre való tekintettel a Spar megkezdte saját költségére a szén-monoxid mérők beszerzését és felszerelését a kasszasoron, hogy veszély esetén ezek késedelem nélkül riasztást adjanak; a cég kéri az ügy által okozott erkölcsi és anyagi károk megtérítését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!