Belföld

2009.03.31. 02:28

Toronyház eladó!

Nagykanizsa - A város történetében egyedülálló módon eladó egy komplett magasház: a Bartók utca 1. számú, 1970-ben átadott 10 emeletes, 48 lakásból álló épületet egyben, 72,5 millió forintért nyilvános versenytárgyaláson kívánja értékesíteni a település önkormányzata.

Szalabán Attila

Bár birtokba vételekor a város büszkeségének számított az ingatlan, 15 évvel később, 1985 körül döbbenten vették észre a lakók - majd a szakemberek -, hogy az épület megsüllyedt, és hosszanti tengelye körül elcsavarodott. Mivel felépítése és a hiba észlelése között jelentős idő telt el, mindezért soha senkit nem vontak felelősségre. 

A probléma tartósnak bizonyult, mi több: a bérház műszaki gondjai sokasodtak, s azok kijavítására soha nem tudott, vagy nem akart elegendő összeget biztosítani a mindenkor aktuális városi közgyűlés. 

A bajok végül 2006-ra tetőztek, s akkor már a kanizsai közgyűlés sem várt tovább a döntéssel: november 23-án úgy döntött, hogy kiürítteti az épületet, annak lakói számára az Ingatlankezelési Intézmény (IKI) ajánl fel cserelakásokat. A bérház utolsó lakója - mint arról annak idején beszámoltunk - tavaly októberben költözött ki. Ezt követően tűzte napirendjére az önkormányzati képviselő-testület ismét a ház ügyét, s a városatyák úgy határoztak: nyilvános versenytárgyaláson értékesítik az ingatlant. 


                        2008. szeptembere
                        Fotók:  Szakony Attila, Varga György


- A város egyetlen feltétele a 3 éven belüli felújítási kötelezettség. Amennyiben ezt nem teljesíti a vevő, az aukción meghatározott vételár 25 százalékát kell bánatpénzként kifizetnie - közölte Kámán László, az IKI-ből alakult Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. - A funkcióval kapcsolatban nincs semmilyen megkötés, irodaháztól kezdve szociális otthonig bármivé lehet alakítani, persze lakóház is maradhat. 

A közgyűlés döntése értelmében két nyilvános versenytárgyalást tartunk: az elsőt április 20-án, majd annak eredménytelensége esetén 7 nappal később még egyet. Amennyiben egyiken sem lel vevőre az épület, az ügyet ismét a közgyűlés elé kell terjesztenünk. 

- A szóban forgó épületből például irodaházat, lakóházat is létre lehet hozni - magyarázta Rostonics László ingatlanforgalmazó, aki korábban maga is lakott a Bartók utca 1. szám alatt. - A baj az, hogy a házzal komoly műszaki gondok vannak, feltehetően a talajszerkezetből, illetve az alapozásból adódó statikai problémák, és széles körben közismert, hogy azok miatt kellett kiüríteni. Egy komoly vevő nyilván alaposan megvizsgál egy ekkora épületet, mielőtt ajánlatot tesz rá - tehát döntenie kell majd, hogy a vételár és a felújítási költség ismeretében megéri-e számára a befektetés, s bármilyen funkció biztonsággal kialakítható-e a házban. 

Rostonics László hozzátette: a maga részéről pillanatnyilag sem a lakóház, sem az irodaház funkcióban nem lát különösebb fantáziát, hiszen előbbi esetében várhatóan kis keresetű emberek érdeklődésére számíthatna a beruházó, ám a válság miatt pont ők jutnak a legnehezebben lakáshitelhez. A második verzió ellen pedig az szól, hogy Nagykanizsa ipari parkjában éppen az önkormányzat készít inkubátorházat, kiváló logisztikai és egyéb feltételeket biztosítva a jelentkező cégeknek. Úgy vélte ellenben: a városvezetés megfontolhatná egy fészekrakó program keretében fiatal házasok otthonainak, vagy pedig egy nyugdíjasotthon létrehozását a Bartók utca 1. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!