Belföld

2008.05.05. 02:28

Kiállnak a polgármester mellett

Gelse - Nem lepte meg a falu polgárait a hír, hogy polgármesterüket egy gazdasági társaság vezetőjeként felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A helybeliek bizalma nem ingott meg.

Szalabán Attila

- Jegyezze fel fiatalember: ha választásra kellene mennünk, ez a falu Rácz Józsira szavazna, mint az elmúlt 18 évben mindig - közölte a Gelse főterén lévő presszóban poharazgató két férfi egyike, Jani bácsi.

Társa bólogatva jelezte egyetértését. - Menjenek körbe, kérdezzenek meg akárkit, itt mindenki tudja, mit köszönhetünk neki!Mivel amúgy is ez volt a feltett szándékunk, szót fogadtunk, s útnak indultunk Gelse utcáin.- Nézzenek körül a faluban, aztán mutassanak még egy települést, ahol ilyen modern iskola és óvoda, sőt, még termálfürdő is van! - magyarázta Sebők Dénesné. - Dehogy lesz itt választás! Amióta ő vezeti Gelsét, hihetetlen, mennyit fejlődtünk. Ha most lemondatnák, óriásit veszítenénk, úgyhogy remélem, marad a polgármesteri székben.

- Ostobaság lenne, ha most kikezdenének a Józsival, hogy politikai megfontolásokból lemondassák - ezt már Molnár Istvántól hallottuk. A férfi családjával együtt a helyi óvodával szemközti boltban vásárolt, mikor megszólítottuk. - Csak nincs Gelse önmaga ellen! Nagyon sokat tett ezért a faluért, ráadásul nem polgármesterként követte el az adócsalást, nem a települést károsította meg. Sőt, inkább arról lehetne hosszú listát írni, hogy mivel gyarapította Gelsét. Körül kell nézni: mindenhol az ő munkája nyomán megvalósult fejlesztések láthatók. Emberként pedig mélységesen tisztelem és kedvelem őt, olyan típus, akitől ha a kocsiját kölcsönkéri valaki, azonnal odaadja a slusszkulcsot.

Tagadhatatlan, Gelse méltán nyerte el nemrég az országos falumegújítási verseny egyik elismerését. A helybeliek egymás szavába vágva sorolták a Rácz József polgármestersége alatt megvalósult fejlesztéseket: a legnagyobb természetesen a termálfürdő felépítése volt, de az iskola modernizálása, a hegyi utak aszfaltozása, a faluközpont átépítése, egy turistaszálló létrehozása szintén az elhangzottak között szerepelt. 

Az éppen ottjártunkkor véget ért óvodai anyák napi ünnepségről kijövők pedig a szintén korszerű, szépen rendbe tett intézményre mutattak vissza: arra is méltán lehet büszke a falu.Ahogy haladtunk tovább, egyre több ember erősítette meg, Gelse kiáll jelenlegi polgármestere mellett. Bár nagyon sok helybelivel váltottunk szót, csak egyetlen férfi fogalmazott úgy: ha elítélték, akkor Rácz Józsefnek mennie kell, jöjjön helyette egy új, fiatal vezető a falu élére.- Ebben a faluban sohasem politizált, ellenben rengeteget dolgozott. Márpedig a munkáját itt mindenki elismeri - így Gregor Zoltán. - A lakosság nagyon nagy többsége mellette áll, még az ítélethirdetés után is. Jómagam úgy gondolom: rendkívül komoly hátrány lett volna a falunknak, ha le kellett volna mondania a polgármesteri tisztségről. 

A véleményekkel szembesítettük Rácz Józsefet is, egyúttal feltéve számára a kérdést: marad-e Gelse polgármestere?- Nem csináltam volna végig ezt az egész tortúrát, ha nem éreztem volna a gelseiek többségének nagyfokú bizalmát irántam - válaszolta. - Az elsőfokú ítélet után is sokan megkerestek, ami nagyon jólesett. Úgy érzem egyébként, hogy a választók, a gelseiek felé akkor is tartozom elszámolással, ha az ügy nem függ össze sem a faluval, sem a polgármesteri munkámmal. Ennek megfelelően az alpolgármestert már az ítélethirdetés után, Zalaegerszegről hazafelé tartva tájékoztattam, de azóta több képviselőnkkel is beszéltem. Abban maradtunk, hogy soron következő, nyilvános, a falutévénk által élő egyenes adásban közvetített ülésünkön fogok mindenről részletesen beszámolni képviselő-testületünk és a falu lakossága számára - ők döntik el, hogy velem vagy nélkülem képzelik el a jövőt. Magam részéről úgy gondolom: amíg élvezem a választók és a képviselő-testület bizalmát, addig továbbra is Gelséért, illetve a térségért kívánok dolgozni - mondta végezetül Rácz József. A gelseiek felé akkor is elszámolással tartozom, ha az ügy nem függ össze a faluval

Ezek is érdekelhetik