Belföld

2006.07.26. 11:28

Megélhetés a szép vidéken

<div align="justify"><strong>Varga Ibolya, </strong><strong>Veszprém – Veszprém </strong><strong>megye területének jelentős </strong><strong>része érzékeny, nyílt </strong><strong>karszton fekszik, ezért is </strong><strong>fontos, hogy a mezőgazdasági </strong><strong>termelők munkájuk </strong><strong>során óvják a környezeti </strong><strong>értékeket.</strong></div>

nincs nev

Dr. Soós Kálmán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal veszprémi kirendeltségének vezetője a témával kapcsolatban elmondta: az Európai Unió és egyben a magyar agrárvidék fejlesztése érdekében is az elkövetkező tervezési időszakban (2007– 2013 közötti években) kiemelt fontosságú a gazdasági, társadalmi és környezeti problémák egységes kezelése, az agrárgazdaság – versenyképességben, a vidék- és tájfenntartásban, a környezetvédelemben, a kulturális- természeti örökségek megőrzésében megnyilvánuló – multifunkcionális szerepének erősítése. 

A fejlesztési stratégiák kialakításánál és az erre épülő program megvalósításánál figyelembe kell venni, hogy az agrárágazat tágabb értelemben többfunkciós, organikus rendszer, amelyben a termeléssel azonos rangú a természeti környezet védelme, a népességmegtartó képesség, a vidéki értékek megőrzése, fenntartása és fejlesztése. 

Magyarország teljes területén közös jellemző az extenzív mezőgazdálkodás által kialakított és fenntartott természet közeli élőhelyek állapotának romlása, valamint a hagyományos, értékőrző gazdálkodási módszerek, fajták háttérbe szorulása, fokozatos eltűnése. Az ország jelentős részén szükség van a földhasználat átalakítására, új
földhasználati irányok keresésére és térségi prioritások meghatározására. A mezőgazdasági eredetű környezeti
terhelés csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és védelme, a tájképi elemek megőrzése mellett az agrár-környezetgazdálkodási (akg-s) intézkedések elősegítik a vidék népességmegtartására szolgáló erőfeszítéseket is. 
Az akg-s intézkedés komplex rendszere fontos szerepet tölt be a környezeti és természeti értékek megőrzésében.
Ösztönzik a gazdálkodókat a mezőgazdasági földterületeken a környezet, a táj és a természeti erőforrások fenntartható hasznosításával összeegyeztethető mezőgazdasági termelési módszerek alkalmazására és a genetikai források megőrzésére. 

Magyarország már a csatlakozást megelőző időszakban elkötelezte magát az EU agrár-környezetgazdálkodási támogatási rendszerének teljes körű átvétele és alkalmazása mellett. A tájgazdálkodási és tájhasznosítási  támogatás a 2002-ben elindított Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Programnak (NAkP) köszönhető. Ennek  egyenes folytatása a csatlakozást követően a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv részeként bevezetett Agrár-környezetgazdálkodási Program (AKG).
AKG-támogatásban 2004- ben közel 25 ezer gazdálkodó részesült 1,65 millió hektár összterületen. Ez a területi lefedettség a mezőgazdaságilag hasznosított területeknek több mint 25 százalékát teszi ki, mely uniós szinten is magas arányt képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!