Alsónemesapáti

2016.10.04. 13:53

Kitermelésre várnak a faiskolások- Napokon belül megindulhatnak a szállítmányok az árudákba

Alsónemesapáti – Itt az ősz, már alkalmas az időjárás a különféle facsemeték, gyümölcsök, a szőlő telepítésére és pótlására. Igaz, az árudák kínálatának bővülésére még egy kicsit várni kell. A termelő faiskolások most készülnek az oltványok földből történő kitermelésére és az árudákba szállítására.

Hajdu Péter

– Annak érdekében, hogy a vásárlók jó minőségű és kellően beérett facsemetéket, oltványokat kapjanak a kiskereskedelmi árudákban, a hatóság ellenőrzi és szabályozza a faiskolai kitermelést. Néhány nap kell még az engedélyhez, hogy megindulhasson a faiskolákban a csemeték őszi kitermelése – mondja Kaszás Balázs mezőgazdasági őstermelő, akinek az alsónemesapáti, közel 3 hektár területű faiskolájában jártunk.A termelő által elmondottakból ítélve nem lesz hiány semmiből.

Az alsónemesapáti faiskolában Kaszás Balázs mutatja, hogy ezeket a barackfákat a kitermelés előkészítéseként már lelevelezték. A gyümölcsfák ugyanis levelesen szállítva kiszárítanák magukat Fotó: Pezzetta Umberto



– Mi szőlőből, beleértve a fehér és kék borszőlő fajtákat, valamint a csemegéket, közel 60 fajta oltvánnyal készülünk a telepítési szezonra. Gyümölcsfákból is sokféle héjassal, almatermésűekkel, csonthéjasokkal, legalább 40-50 féle fával fogjuk ellátni a faiskolai árudákat. Telepíteni tulajdonképpen már lehetne, az ősz erre a legjobb időszak. Az idei sajátossága, hogy nagyon száraz időszak a jelenlegi. A növények elültetésekor egyébként is jól be kell öntözni a telepítéshez ásott gödröt, most különösen. Mi is várjuk az esőt, a faiskolában nevelkedő növényeknek is nagyon kellene – mondja a szakember.

A gyümölcsfáik egy része még zöld leveles. Mint elmondta, azok még az idei szezonban kinn maradnak a faiskolában, mert idén tavasszal lettek beszemezve. Majd a beszemzett rügyből tavasszal előtörő hajtás lesz a nemes fajta, ami fölött elvágják a törzset. Viszont egy másik sorban már csupasz ágú gyümölcsfákat mutatott.

– Ezek őszibarackfák, kitermelésre várnak, és arra, hogy valahol újra elültessék őket. A kitermelés előtt leleveleztük a fákat, ez fontos, mert ha meghagynánk a leveleket, akkor azon keresztül párologtatva kiszáradnának a fák az árudában.Megkérdeztük az őstermelőt, milyen igényekre, trendekre kell idén számítani?

– A szőlőket illetően az előzetes érdeklődés alapján már látom előre, mit keresnek az emberek. Vörösből a kékfrankos és a zweigelt rendkívül felkapott, ezek a divatos rozébor készítésére is nagyon alkalmasak. Fehér borszőlőből az olaszrizling és a pátria, valamint a korai illatos fajták iránt nagy az érdeklődés. A csemegék közül a kereslet egyik fő szempontja a rezisztencia lesz. Erre azért is számítunk, mert idén a sok eső miatt terjedtek a gombabetegségek, sokan küzdöttek lisztharmattal és peronoszpórával. A csemegék közül a keresettebbek közé tartoznak még a mag nélküli fajták – mondta a várakozásokról a termelő.

Az őszi telepítésekre készülőknek arra hívta fel a figyelmét, hogy vásárláskor győződjenek meg a növényen levő címkék alapján, megbízható forrásból származnak-e. Habár az engedéllyel működő árudák, lerakatok csak olyan növényeket forgalmazhatnak egyébként is – mondta Kaszás Balázs őstermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!