Alsónemesapáti

2010.10.08. 11:55

Nagyasszonyunk, hazánk reménye

Száztizennégy esztendeje, egy kilencszáz éves nemzeti hagyományt szentesített XIII. Leó pápa, mikor a honfoglalás ezeréves évfordulóján, ünnepet rendelt el, Magyarok Nagyasszonya ünnepet, október 8-ra. Magyarországon több templom is a Magyarok Nagyasszony tiszteletére épült, köztük az 1987-89-ben épült alsónemesapáti templom.

Horváth László

„Nagyasszonyunk, hazánk reménye! Bús nemzeted zokogva esd! Nyújtsd irgalomjobbod feléje, botálsiért, ó, meg ne vesd! Mi lesz belőlünk, ha Te elhagysz? Ó, árvaságunk sírba hervaszt! Minden reményünk, csak Te vagy: Szent Szűzanyánk, Szent Szűzanyánk, ó, el ne hagyj!”

Szent István király felajánlása óta nagyasszonyunknak tiszteljük Máriát. XIII. Leó pápa engedélyezte ezen ünnepet a magyar nép számára.


Az ország pénze 1848-ig,  Mária képét viseli.  Az istenszülő tiszteletét hirdetik az ország kincsei, pecsétjei, bélyegei, oklevelei Magyarországon több templom is a Magyarok Nagyasszony tiszteletére épült, köztük az 1987-89-ben épült alsónemesapáti templom. Abban az időben, huszonhárom évvel ezelőtt ez a kis zalai község önerőből, sok-sok segítséggel – de egy fityingnyi állami és egyházi támogatás nélkül – épített egy templomot. Sok-sok küzdelem árán, sok-sok jó szándékú ember építette fel Isten házát, amelynek meg ma is csodájára járnak a távolból érkezők. S, talán a legfontosabb, hogy zalai alkotók keze munkáját dicséri minden tárgy e templomban.

A templom búcsúi szentmiséje, október 10-én, vasárnap 14.30 órakor kezdődik.


„Emlékezzél meg Istennek dicsőséges Anyja, magyarok Nagyasszonya, szentséges Szűz Mária! Emlékezzél meg örökségedről, melyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István neked fölajánlott és végrendeletében neked hagyott. Tekints kegyes arccal országodra és dicső érdemeid által légy szószólónk és közbenjárónk szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál. Ámen.”
(Esterházy Pál imája)


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!