Hírek

2016.10.06. 14:01

Isten orvossága - névadó ünnep és kápolnaszentelés a Szent Rafael kórházban

Zalaegerszeg - A néhány hónapja Szent Rafael nevét viselő megyei kórházban csütörtökön ünnepséggel pecsételték meg az új titulust, s áldás került a kápolnára is.

Magyar Hajnalka

A vendégeket, köztük Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárt a Mindszenty-iskola kiskórusa köszöntötte a főbejáratnál, majd a program az udvaron, az új tömb előtt folytatódott. Elsőként dr. Halász Gabriella főigazgató szólt arról a két impulzusról, amely a kórháznak személyesebb elnevezést keresők gondolatait befolyásolta.

Az egyik, hogy a kardiológiai fejlesztéssel párhuzamosan mód nyílt a kórházi kápolna kialakítására, a másik pedig, hogy néhány éve Ocsovai Grácián ferences atya Szent Rafaelt ábrázoló szobrot adományozott az intézménynek. A díszpolgárok, a közélet, a tudomány és a művészet jelesei által felkarolt, s az egyházak által támogatott javaslatot nyáron jóváhagyta a minisztérium, így azóta Zala Megyei Szent Rafael Kórház a nevük.

A főigazgató arról is szólt, Szent Rafael gyógyító főangyal az úton lévők védelmezője is, oltalma tehát a gyógyuláshoz vezető úton is támaszt kínál. Soltész Miklós államtitkár beszédében kifejtette, nem kell mindenkinek hinnie Szent Rafael gyógyító erejében, de balgaság nem hinni a test és lélek egységében. Abban, hogy a teljes felépüléshez a lelket is gyógyítani kell.

Dr.Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Soltész Miklós, dr.Halász Gabriella, Vigh László és Rigó Csaba a kórház új névtáblájával

Az újonnan kialakított kórházi kápolnáról szólva kifejtette, nem csak a betegek és hozzátartozóik számára lehet az ima és a fohász terepe, de az orvosok, szakdolgozók ugyancsak támaszra lelhetnek falai között, hiszen a betegek között végzett munka óriási lelki erőt igényel. Kitért a kormány egészségügyi béremelésének egyházi intézményeket is érintő hatásaira ugyancsak.

Az ünnepség résztvevői a Szent Rafael szoborral

A szakorvosok, szakgyógyszerészek 110 ezer forintos bruttó béremelését jövő szeptemberben újabb 100 ezres emelés követi, míg a szakdolgozók jelenlegi, 26,5 százalékos bérnövekedése 2019-re 65 százalékos emelkedést mutat majd. Besenczi Árpád szavalatát követően az erre az alkalomra alapított emlékkönyv került fő szerepbe.

Az első lapokra bejegyzett gondolatait a hallgatósággal is megosztotta dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Dr. Hóbor Erzsébet köszöntőjét mondja a kórházi kápolnában

Ezt követően a kórházi kápolnába vonultak a résztvevők, ahol dr. Hóbor Erzsébet, Zalaegerszeg díszpolgára beszélt a kápolna létrehozásáról, megköszönve minden segítő gesztust, majd Császár István egyházmegyei kormányzó, Hodánics Péter református lelkipásztor és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész megáldotta az Irgalmas Jézus kápolnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!