Petőfi, jazz és saját szerzemények

2024.05.04. 14:30

Pély Barna és Bakó István koncertje Zalaegerszegen

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus-díjas énekes, zeneszerző és előadóművész, Pély Barna és Bakó István szaxofonművész koncertjével kezdődött múlt héten Zalaegerszegen, a Korona Szalonban a háromnapos Cziffra Fesztivál. A fellépőket és a fesztivált Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység-vezetője mutatta be a közönségnek.

Mozsár Eszter

Pély Barna és Bakó István nagy sikerű koncertje a zalaegerszegi Cziffra Fesztiválon, a Korona Szalonban

Fotó: Fehér Márk

A könnyedebb muzsikát kedvelők előtt természetesen nem ismeretlen a magyar jazz és könnyűzenei élet immáron negyed évszázada meghatározó művésze, Pély Barna. Sokunk fülébe csengenek még az egykori, pop-funk-rock stílusban játszó, Arany Zsiráf-díjas United együttes fülbemászó dallamai, szinte kívülről tudjuk a slágerek szövegeit: Keserű méz, Hófehér jaguár, Végső vallomás. Utóbbi feldolgozását játszotta a zenekar egykori frontembere a Cziffra Fesztivál egerszegi beharangozó sajtótájékoztatóján, méghozzá zongorán. S hogy mit is jelent számára a programon való részvétel? Így válaszolt:

– Számomra ez különleges alkalom, hiszen ebben az évben lépnek fel először jazz, illetve pop zenészek a fesztiválon. Nekem klasszikus az alapvető zenei műveltségem. Nyolc évig hegedültem gyerekkoromban, és nagyon szerettem. Koncerteztem is vonós zenekarral. Ezeket az éveket idézi fel nekem ez a közeg. A dalszerző énem sokkal inkább megmutatkozik a zongorajátékomban, illetve, amikor zongorán kísérem magam. Sokkal több harmóniát használok és sokszor változtatom a dalok zenei megfogalmazását. Emellett különösen fontos számomra az improvizáció. A rögtönzés szerintem ugyanannyira része az életnek, mint a humor, vagy a finom ételek, vagy egy jó beszélgetés a barátaimmal. Ez a belső szabadságom tökéletes képe.

A zalaegerszegi fesztiválra nem egyedül érkezett, Bakó István szaxofonművésszel – aki többek között a Group 'N' Swing zenekar oszlopos tagja – közösen lépett fel.

– Istvánnal évek óta zenélünk együtt, főleg a saját formációimban. Kiváló zenész, művész, amellett pedig fantasztikus ember. Ugyanolyan jó vele a színpadon állni, mint a turnébuszban ülni. Ez hosszú távon nagyon fontos, mivel nemcsak a művésszel, hanem az emberrel is együtt dolgozol – felelte Barna.

A zalaegerszegi estre változatos műsorral készültek, áthangszerelt United-dalokkal, az utóbbi tíz év saját szerzeményeivel, s nem maradhattak el a legújabb albumról ismert Petői Sándor-költemények megzenésített dalai sem. Pély Barna a Petőfi 200 emlékév keretében tavaly júniusban az Egyesült Államok keleti partján turnézott, ahol számos városban lépett fel, magyar és külföldi közönségnek játszott. Az első megzenésített Petőfi-dalokat Indonéziában adta elő 2018-ban a jakartai Hard Rock Caféban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában