Népi gyermekjátékok olimpiája

2024.04.19. 09:00

A gumicsizma távolba rúgása volt a legnépszerűbb játék Nagyrécsén

A nagyrécsei iskola tanulói nemrégiben a Kulturális és Innovációs Minisztérium által elindított Petőfi Kulturális program keretében "Múzeum az iskolában" címmel, múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt az intézményben.

Benedek Bálint

A látványos és mai gyerekek számára érdekes játékok a múltat idézték

Fotó: ZH

A program kultúrstratégiai partnere a Magyar Nemzeti Múzeum. A Zala vármegyei hatókörű városi múzeum munkatársai látogatnak el a település általános és középiskoláiba. 

Fotó: ZH

Nagyrécsére a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum munkatársai látogattak el, s megtartották a népi gyermekjátékok olimpiája foglalkozást. A fiatalok a szakemberektől megtudhatták: gyakran a ház körül található egyszerű eszközöket használták játékoknak saját szórakoztatásukra az akkori gyerekek. Kiderült az is, hogy játszani szinte mindennel lehetett. 

Fotó: ZH

Ezt, vagyis a "mindig a legegyszerűbb a legnagyszerűbb" elméletet tartották szem előtt a megyeszékhelyi múzeum munkatársai is, amikor a gyermekolimpia játékait összeállították. Erre volt példa a pénzdobás, a kukoricacsutka célba dobása, vagy épp a "sáronjáró" alkalmatosság kipróbálása is. A nagyrécsei tanulók körében kétségtelenül a legnagyobb vidámságot a gumicsizma távolba rúgása jelentette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában