Letartóztatási indítvány „bankos csalás” ügyében

2024.04.24. 15:59

Közel 27 millió forintot emeltek le a csalók a telefonos trükkel két számláról

Jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség annak a 26 éves somogyi, Bábonymegyeren élő férfinek a letartóztatását, aki arra bírta rá társát, hogy bűncselekményből származó pénzt fogadjon a bankszámláján.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A nyomozás eddigi adatai szerint 2024. március 18-án egy magát banki munkatársának kiadó ismeretlen nő azzal hívta fel telefonon a későbbi károsultat, hogy a bankszámláján gyanús utalást tapasztaltak, ezért szükséges a távoli hozzáférést biztosító alkalmazás letöltése. A felhívott ennek eleget tett, majd az ismeretlen tettes újabb kérésére belépett a netbankjába is abban a hiszemben, hogy ezzel segít a bankszámlájához jogosulatlanul hozzáférni próbáló személyek IP-címének azonosításához. Ezt követően azonban a cége bankszámlájáról 24 millió, míg a magánszámlájáról további 2.850.000 forintot utaltak el négy különböző személy bankszámlájára.
A bűncselekménnyel gyanúsított férfi a beérkező pénz 10 százalékának megfelelő juttatást helyezett kilátásba a pénzeket fogadó egyik ismerősének, hogy bankszámlát nyisson erre a célra, majd pénzt vegye fel és adja át neki. Emellett a férfi sofőrként abban is segédkezett, hogy a bűncselekményből származó pénzt a megbízottja ne a lakóhelyén, hanem más településen tudja felvenni.
Az ügyészség a letartóztatást a büntetett előéletű somogyi férfival szemben a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében indítványozta. Erről szerdán délután döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírója, és elrendelte a férfi letartóztatását 30 napra, közölte dr. Németh Eszter, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője. 
A gyanúsított és védője fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában