ZTE KK

2012.12.10. 20:26

Putesz szerint jó csapat lesz ez a ZTE KK

Zalaegerszeg – Ha meg nem is hatódott Patonay Imre, bevallottan nagyon jó érzés töltötte el, amikor a hazai publikum óriási tapssal köszöntötte a szombati, Zalakerámia-ZTE KK–Sopron bajnoki férfi kosármeccs (73-75) előtt.

Kerkai Attila

Patonay Imre – vagy ahogy szakmai berkekben mindenki szólítja, Putesz – jelenleg a Sopron KC szakmai igazgatója, de előtte három és fél szezonon át a ZTE KK szakmai tanácsadójaként tevékenykedett. Oroszlánrésze volt például a ZTE KK 2010-es bajnoki címében, ráadásul a siker idején azzal a Völgyi Péterrel dolgozott együtt, aki most is irányítja az egerszegi kékfehéreket.

Kettejük közül szombaton érthetően Putesz lehetett a boldogabb. Amikor a drámai végjáték után megszületett 75-73- as soproni sikerről kezdtünk el beszélgetni vele, azt is bevallotta: tartott ettől az összecsapástól.

– Sok gond nehezítette nálunk a heti munkát, elsősorban sérülések, ezért is éreztem úgy, hogy a ZTE nagyon veszélyes lehet ránk – fogalmazott. – Mindez pedig beigazolódott a pályán, hiszen amikor a zalaiak zónára váltottak, el kell ismerni, csak futottunk az eredmény után. A második félidőre viszont megtaláltuk ennek is az ellenszerét. Amúgy nagy csata volt a mai, de mi jöttünk ki belőle győztesen.

Gáspár próbál kosarat szerezni, de Wise (3) nyerő helyzetben. Fotó: Katona Tibor

Ebben a helyzetben kihagyhatatlan a kérdés: vajon mit gondol a mai ZTE-ről. Patonay Imre ugyanis arról is közismert: ha valaki, akkor ő az a szakember, aki tökéletesen tisztában van a hazai mezőny erejével – csapatszinten, de akár játékosokra lebontva is.

– Jó kis együttes ez, csak nem szabad túlzásokba esni vele kapcsolatban. Ez alatt például azt értem, hogy teljesíthető célokat kell megfogalmazni vele kapcsolatban – jegyezte meg. – Ez a csapat benne lehet, és szerintem bent is lesz a középmezőnyben. A három légiós megfelelően teljesít, most viszont kár, hogy Kovács Ádám sérülés miatt kiesett. Azt gondolom, hogy a mostani állományra hosszabb távon is lehet építkezni Zalában. És jó volt újra itt lenni ebben a csarnokban. A közönség óriási tapsa pedig az elején meglepett és őszintén mondom, nagyon jólesett. Mindezért köszönettel tartozom.

Amit Patonay Imre is említett: szimpatikus csapat a jelenlegi ZTE KK, de szombaton a jókedv hiányzott a lefújás után a hazai öltözőben. Ami valahol érthető is, hiszen a zalaiak szinte már a markukban érezhették a találkozón a nagyon remélt győzelmet, csak közben ott volt az ellenfél is, amely szívósan küzdött és a végén elérte célját. Ha az egy héttel ezelőtti bajnoki mérkőzéssel, a Jászberény ellenivel hasonlítjuk össze a Sopron elleni találkozót, akadtak párhuzamok, hiszen mindkét összecsapás a végletekig kiélezett maradt. Akkor egy hosszabbítás is kellett a döntéshez, most szombaton pedig az hozta meg a sikert a soproniak számára, hogy keményebbnek bizonyultak a hazaiaknál, és a döntő pillanatokban kihasználták a ZTE hibáit. Abból a szempontból is nagy kár ezért az elmaradt győzelemért, mert három olyan rivális következik most (sorrendben: Alba Fehérvár, Falco, Paks) a zalaiak számára, amelyek az első négy csapat közé tartoznak.

Hát, biztosan nem lesz egyszerű „menet”.

A másik élvonalbeli egerszegi csapat, a ZTE NKK női együttese legyőzte szombaton a Szekszárdot (72-66), s ez a siker vasárnap értékelődött fel igazán, amikor a forduló meglepetése is megszületett: a PINKK Pécs megverte a Győrt. A zalaiak előnye így a Péccsel szemben megmaradt, ami a legjobb négyért zajló versenyfutás szempontjából fontos. Gáll Tamás csapata szerdán újabb „kisrangadóra” utazik: a DKSK vendége lesz. Mindkét csapat „pályázik” a legjobb négy közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!