Zalaegerszeg

2010.06.01. 09:22

Megalakult a MALOM Foglalkoztatási Paktum, munkába állt az Irányító Csoport

Május 27-én, csütörtökön a Göcsej Falumúzeumban rendezett ünnepség keretében megalakult a zalaegerszegi kistérségben a MALOM Foglalkoztatási Paktum. A paktum megállapodást aláíró 111 partner kifejezte szándékát, hogy tenni kívánnak a zalaegerszegi kistérség foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében.

Kovács Szabina

A megállapodásban a partnerek rögzítették a térség alapvető érdekeit, mely szerint kiemelten fontos, hogy a zalaegerszegi kistérségben élő emberek képzettségi szintje növekedjen, a térség képes legyen megtartani a népességét, tehetségeit, humánerőforrását, és más régiókban élőknek is vonzó élettér legyen. Továbbá fontos, hogy a helyi vállalkozások termelékenysége, hatékonysága, foglalkoztatási képessége javuljon, amellyel a helyi adóbevételek is növekednének, a térségi képzőintézmények a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tudással vértezzék fel az itt tanuló fiatalokat, mindezekhez pedig fontos feltétel, hogy érdemi párbeszéd és jól működő partnerség alakuljon ki a résztvevő szervezetek között.


A megfelelő szintű társadalmi bevonás, a demokratikus működés és a széles körű helyi nyilvánosság biztosítása érdekében a paktum aláírói Foglalkoztatási Fórumot működtetnek, amely a paktum „parlamentjeként” működik. A fórum ülései nyitottak minden érdeklődő helyi lakos és szervezet számára formális csatlakozás nélkül is.

Május 27-én megalakult a paktum Irányító Csoportja, mely azonnal „munkába is állt”. Elnökének 5 évre Magai Ágota Becsvölgye Község polgármesterét, helyetteseinek: Kámán János a Pylon Kft igazgatóját, Halász Gábor Kiskutas Község polgármesterét választotta.

Az Irányító Csoportban képviselteti magát a Zalaegerszegi Többcélú Kistérségi Társulás, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltsége, térségi települések, kamarák, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, helyi kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, foglalkoztatási célú civil szervezetek és képzőintézmények.


Az Irányító Csoport a fő felelős a paktumban foglaltak végrehajtásáért, a paktum „motorja”. Információt gyűjt és megszervezi a Foglalkoztatási Fórum tájékoztatását, feldolgozza a Foglalkoztatási Fórum ajánlásait, kidolgozza a foglalkoztatási paktum éves munkaprogramját és költségvetését, koordinálja a munkaprogram megvalósítását az érintett szervezetek között, beszámol a Foglalkoztatási Fórum üléseken a munkaprogram és költségvetés teljesítéséről, valamint a következő időszak elképzeléséiről, közvetítő szerepet tölt be a fórum és a menedzsmentszervezet között, segíti a térségi partnerségi kapcsolatok fejlődését, folyamatos monitoring és ellenőrzés, nyomon követi, véleményezi és értékeli az eddigi projekteket, a munkaprogram és költségvetés teljesülését, jóváhagyja a menedzsment beszámolóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!