Zalaegerszeg

2009.11.27. 09:55

Dagadó fizetőzóna Zalaegerszegen

Átlagosan tizenegy százalékkal emelkedik a parkolójegyek, s öt százalékkal a bérletek ára jövő év elején Zalaegerszegen. A fizetőövezet pedig tovább bővül, erről döntött a minap a közgyűlés.

Horányi Árpád

A fizetőzóna tovább bővül. A Parkoló-Gazda Kft. javaslatai közül egyet utasítottak el a döntéshozók, azt, hogy díjkötelessé váljanak a sportcsarnok és a Zala Plaza előtti önkormányzati tulajdonú várakozóhelyek. Ez ugyanis ellentétes az önkormányzat parkolásszabályozási céljaival. Elfogadta ugyanakkor a közgyűlés, hogy a II. övezetből az elsőbe sorolják át a kórház és rendelőintézet bejáratához közeli Zrínyi utcai és Dózsa ligeti parkolóhelyeket. A jegyárak ezeken a helyeken drasztikusan, az idei 100 forintról 240 forintra, vagyis 140 százalékkal emelkednek. A fizető (első) övezetbe kerül a Csány tér 2-4. és a Hunyadi utca 2. alatti ház közös belső udvara. Korábban a lakók lezárhatták az udvart, hogy mások ne használják. Az önkormányzat nemrég felújította, s arra az álláspontra helyezkedett: ha közpénzt fordított rá, nyitottá, ugyanakkor fizetőssé kell tenni. Az Olajmunkás utca 1/a előtti parkolókat is bevonták a fizető (II.) övezetbe, remélve, hogy így nem foglalják el az ingyenes helyeket az autósok a ház lakói elől. A lakók - akárcsak az előbb említett Csány tériek - évi 3000 forintért válthatnak bérletet, vehetik igénybe a házuk melletti parkolókat.

Mielőtt a közgyűlés elé került a parkolási rendelet módosításának tervezete, véleményt alkotott az előterjesztésről dr. Vértényi Jenő, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Zala Megyei Szervezetének elnöke. Úgy látta: a javaslat kizárólag az üzemeltető cég gazdasági érdekeit veszi figyelembe, a fogyasztókra nincs tekintettel. A kórházhoz közeli helyek drágább övezetbe sorolásával kapcsolatban úgy vélkedett, jó erkölcsbe ütközik az a szemlélet, hogy az egészségügyi intézmény környékén bátran emelhető a díj, mert az itteni helyeket mindenképpen igénybe veszik a betegek és hozzátartozók. Hozzáfűzte: Zalaegerszeghez hasonlóan Szombathely sem bővelkedik parkolóhelyekben, de a kórház környékén az itteninél olcsóbban lehet parkolni. Az egyesület észrevételei kapcsán nem módosult az előterjesztés.


MEGSZŰNIK A KÖZÜLETI BÉRLET
Megszűnik a különbség a zalaegerszegiek és nem helybeliek bérlete, valamint a lakossági és a közületi parkolóbérletek között. A Parkoló-Gazda Kft. tavaly nem adott el bérletet más településen lakó autósnak, s a vállalkozások sem kapkodtak a lakosságinak több mint duplájába kerülő közületi bérletekért, ezért változtatnak a gyakorlaton. A bérletek ára az eddigi zalaegerszegi lakossági árakhoz igazodik (öt százalékkal nő). Az üzemeltető reméli, jövőre több bérletet tud értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!