Kockás felöltő

Ökrös Csaba

Sporttársakkal, hobbifutókkal beszélgetve elkerülhetetlenül előjön a kérdés, hogy ki milyen erőnléti állapotban van. Állandó téma az is, hogy melyikünk milyen versenyre készül. A csevegésekből ítélve mindenki sérüléssel bajlódik, alig edz, igazából rozzant kripli, de azon tanakodik, hogy benevez valami versenyre, mert a felkészülési kényszer hajtóerőt adhat neki. 

Az elhatározás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ahogy ejtőernyős ugrás előtt is el kell jönnie a döntő pillanatnak, ami után az ember némi vívódás után zuhanásra adja a fejét, úgy azt a sóhajtást kell kipréselnie magából a hobbifutónak, ami megelőzi versenyre való felkészülése kezdetét. Nagy levegőt kell venni, és erősen kipréselni a tüdőből. Ez megadhatja a löketet a foteltől a futócipőig tartó igen hosszú táv legyőzéséhez. 

Rejtő Jenő hőse, Fülig Jimmy egy kockás felöltő ellopásával megváltoztatta öltözködését, és ez életmódját is befolyásolta. Ráébredt, hogy úrnak született, és elhatározta, többé nem dolgozik. Igaz, saját bevallása szerint korábban sem dolgozott, de akkor még hiányzott az elhatározás. 

Egy barátom hívott telefonon, és arról számolt be, elgondolkodott rajta, hogy ötvenkét éves korában éppen ideje lenne lefutnia az ötvenkettedik maratonját. Mielőtt a tett követhetné a gondolatot, szükséges volt az elhatározást meghozni. Ebben segítséget jelentett Ede barátomnak hétéves kislánya unszolása, hogy vágjon neki a Kis-Duna Maratonnak április elején. 

Az elhatározás ugyan ad némi felszabadultságot a léleknek, de a test aztán megsínyli a könnyelmű döntést.

 Így aztán jókat nevettünk Edével azon, hogy a hozzáértők bizony nem két hónapos felkészülést szoktak tanácsolni a maratonra készülő futóknak. De mit lehet tenni, ha már egyszer február és március után rögtön április következik. Majd Ede betudja egy hosszú edzésnek a maratont. 

Tudni kell Edéről, hogy volt idő, amikor triatlonozással is fárasztotta magát, de a versenytáv fölötti diadala jobbára kétharmados volt, tekintve, hogy futni és kerékpározni jól tud, de az úszásban nem remekel. Láttam egyszer Kiskörén gyalogolni a sekély vízben, fél testhosszal magasodott az úszva haladó mezőny fölé. 

A sors iróniája, hogy éppen az olimpiára talán felkészülni kezdő úszóvilágbajnok Milák Kristóffal kapcsolatos híreket böngésztem, amikor a vízi életmódjáról alig ismert Ede felhívott. Két fenomén, két elhatározás. Illetve három, ha Fülig Jimmyt is beleszámolom.