Kane kínjai

Szilágyi László

Van abban valami elkeserítő, ahogy a rosszmájú angol szurkolók leültek a klaviatúra elé, és nyilvánosan, persze a korszellemnek megfelelően anonim módon a közröhej tárgyává tették Harry Kane-t. Mindez szerda éjjel, a Saarbrücken–Bayern München német kupamérkőzés után történt. A bátornak nemigen nevezhető elemek beletörölték a lábukat Harry Kane-be, pedig ő a pályán sem volt. Az edzője, Thomas Tuchel nem cserélte be a német harmadosztályú kis csapat elleni 2–1-re elveszített mérkőzésen. Az angol center kisebb-nagyobb meggyőződéssel melegített az oldalvonalon túl abban a hiszemben, hogy Tuchel egyszer csak rászánja magát a cserére. Az edző azonban másképp döntött, így a Bayern jelenlegi legértékesebb portékája, a nyáron – a különböző bónuszokkal együtt – 110 millió euróért vásárolt Harry Kane játékára nem került sor.

És ezután látták elérkezettnek az időt a minden hájjal megkent kommenthuszárok, hogy lendületből vagy csak kedvtelésből írjanak egy-két cifrát a Bayern középcsatáráról. Harry Kane ugyanis bevallottan azért hagyta ott a Tottenhamet, hogy túl a harmincon, idegenlégiósként nyerjen egy-két trófeát. Erre ugyan megvolt a lehetősége a Spursnél, de eddig valamennyi döntőjét, beleértve az angol válogatottal 2021-ben elveszített Eb-döntőt elbukta a csapataival. A Spursszel 2015-ben és 2021-ben a Ligakupa, 2019-ben a Bajnokok Ligája döntőjében maradt alul.

Harry Kane kiválóan kezdett a Bayernben: legutóbb a Darmstadtnak a saját térfeléről lőtt David Beckhamet idéző szenzációs gólt. A szezonban eddig 12 meccsen lépett pályára a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában együttvéve, és a fellépésein összesen 14 gólt szerzett.

A Saarbrücken ellen egy percet sem játszott, de nem úszta meg a The Sun angol bulvárlap kommentelőinek gúnyos megjegyzéseit.

„Harry magával vitte a balszerencséjét Németországba”. Egy másik hozzátette: „Ennyit ér az, ha kivesszük a fiút a Spursból…” A harmadik ezt írta: „A Harry Kane-effektus.” És egy másik megjegyezte: „A Kane-átok valóságos.” Az angliai sikertelen döntők tükrében nem különösebben nehéz rájönni arra, hogy vajon mire gondolhattak a „kedves kommentelők”.

Pedig nem történt más, csak kiderült, hogy még a Bayern számára sem magától értetődő egy harmadosztályú csapat kiejtése a kupából. Különösen akkor, ha egy bizonyos Harry Kane még csak nem is tud segíteni a pályán a csapatának. Kane Angliában már hozzászokhatott a kínokhoz. A kommentelőkről nem is beszélve.