Nézték, láttuk

Bódi Csaba

A lelkekbe és a tudatba mélyen beivódott Klaksvíkkal szembeni kupasokk után a Shamrock Rovers elleni Konferencialiga-meccsen, a Groupama Arénában 10 735 néző bizonyította jelenlétével az FTC melletti elköteleződését. Ezzel együtt sem tudni, mennyien lettek volna a lelátón, ha a Ferencváros–Kecskemét mérkőzést a július végi NB I-es nyitányon játsszák, nem pedig majd később, szeptember 27-én. Abból kiindulva, hogy az előző kiírás bajnokáról és ezüstérmeséről van szó, valószínűsíthetően jócskán meghaladta volna a közönség létszáma a tízezret. Ez persze még megtörténhet, lévén, hogy a jövő hónap végén összecsap a két gárda.

Mindez abból a megközelítésből lényeges, hogy az élvonalbeli rajt további öt mérkőzésén milyen érdeklődés mutatkozott. Ha onnan nézzük, hogy a 22 046 fő nem sokkal kevesebb, mint az Üllői úti létesítmény teljes befogadóképessége (23 704), akkor akár könnyedén lehet legyinteni. Amennyiben viszont egyesével vizsgáljuk a párharcokat, úgy megállapítható: azért nem lehangoló a kép.

A DVTK NB I-be történt visszatérése előre borítékolhatóan javította a lelátói statisztikát.

 Diósgyőrben 7579 drukker várta a jó bemutatkozást, ám a Puskás Akadémia egy „Slagveer-dallal” elhúzta a piros-fehérek nótáját (0–1), fanyar ízt kölcsönözve a borsodi malátának. Újpesten megérezték a szurkolók, hogy az új szezonban is kellemes partner lehet a Fehérvár. Az előző kiírás három bajnoki meccsén hét pont termett a lila-fehéreknek Alba Regia jelenkori képviselői ellen, és úgy tűnik, a hagyomány folytatódik (2–1), amit 5086 néző látott. A Nagyerdei Stadionban hétfőn este majdnem elérte a nézőszám az ötezret (4844) a Mezőkövesddel szemben. A 2022/23-as kiírás bronzérmeseként a DVSC a győztes kupanyitány (1–0-s siker az örmény Alaskert otthonában) után újra a montenegrói Loncsar eredményességének köszönhetően múlta felül a matyó gárdát (3–1).

Zalaegerszegen csupán 2314-en váltottak belépőt a Kisvárdával szembeni párharcra, ahol a távolról érkezett és három ponttal távozott vendégek (0–2) figyelmét nem osztotta meg a Konferencialigában való érdekeltség. A szintén újonc MTK bemutatkozása fővárosi riválissal szemben alighanem több érdeklődőt vonzott volna, mint a Paks fellépése (1–1), de a 2223 fős adat Hungária körúti viszonylatban közel sem nevezhető tragikusnak.

Hogy mindez mit jelez, azt majd az idő eldönti. Mindenesetre kezdésnek nem volt rossz.